UN upozoravaju na masakr u Iraku

Stanovnicima iračkog grada Amerlija, koji naseljavaju Turkmeni šiitske vere, preti masakr ukoliko se ne preduzme hitna akcija za spasavanje, upozorile UN.

Izvor: B92

Subota, 23.08.2014.

15:48

Default images

Ovaj grad, u pokrajini Salahedin, severno od Bagdada, od juna pod opsadom drže borci Islamske države (IS), prenosi AFP.

"Stanovništvo Amerlija je u očajnom položaju pa je nužna trenutna akcija da bi se sprečio mogući masakr", ističe izaslanik UN u Iraku Nikolaj Mladenov u svom saopštenju.

On je apelovao na iračku vladu da učini sve što može kasko bi opsada bila razbijena i da se stanovništvu obezbedi nužna humanitarna pomoć ili da bude evakuisano.

Za spas oko 20.000 stanovnika Amerlija juče se založio i najmoćniji šiitski sveštenik u Iraku, veliki ajatolah Ali al-Sistani, ističući kako grad brane heroji ograničeno snabdeveni oružjem, municijom i hranom.

Prema saopštenju iračkog pukovnika Mustafe al-Bajatija, vladine trupe se okupljaju severno i južno od Amerlija, spremajući se za razbijanje opsade, a lokalni zvaničnici ističu da je grad juče dobio pomoć u hrani iz vazduha, dok su irački ratni avioni napadali položaje džihadista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: