SB hitno zaseda zbog konvoja

U Njujorku je večeras počela vanredna, zatvorena sednica Saveta bezbednosti UN zbog ulaska ruske kolone vozila sa humanitarnom pomoći preko ukrajinske granice.

Izvor: Beta

Petak, 22.08.2014.

18:37

Default images

Kolona je prešla granicu danas i dovezla se do Luganska, što je zvanični Kijev ocenio kao kršenje međunarodnih normi.

Novinarima je pred početak sednice stalna predstavanica Litvanije pri UN Rajmonda Murmakajte, na čiju se inicijativu sastanak održava, rekla da će izveštaj podneti pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja Oskar Fernandes-Taranko.

"Teško da se može očekivati usvajanje bilo kakve izjave", rekla je ona, a prenosi RIA Novosti.

Ranije danas ruske agencije prenele su izjavu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina da je članicama SB UN Moskva podelila nacrt izjave za javnost, u kom se poziva na prekid vatre na istoku Ukrajine dok traje dopremanje humanitarne pomoći stanovništvu.

"Podelili smo nacrt izjave, probaćemo da je usvojimo", rekao je ruski diplomata.

U nacrtu u koji je ruska državna agencija imala uvid, sve strane se pozivaju da "ispune dogovor o osiguranju bezbednosti humanitarnih konvoja na čitavoj maršruti kretanja i s tim u vezi proglase prekid borbenih dejstava".

Dokument, takođe, poziva da se odmah započne distribucija humanitarne pomoći uz učešće Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

RIA Novosti podseća da Rusija kao jedna od pet stalnih članica SB UN ima pravo veta, kojim može da blokira odluke i izjave Saveta.

Novinarima će se, kako je najavio, posle sednice obratiti u ime predsedavajućeg SB UN za avgust, stalni predstavnik Velike Britanije u Svetskoj organizaciji, Mark Lajel Grant.

Visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton smatra da je slanje ruske pomoći u Ukrajinu bez pratnje narušavanje ukrajinske granice.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina, kako bi popričali o spornom konvoju. Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini bi bila neprihvatljiva, poručio je Vladimir Putin nemačkoj kancelarki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: