Izveštaj Bana o KiM 29. avgusta

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara o situaciji na KiM biće održana 29. avgusta.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

16:39

Default images

Ovo je navedeno je u privremenom rasporedu zasedanja SBUN na vebsajtu te svetske organizacije.

Prethodno je bilo predviđeno da sednica bude 25. avgusta.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u najnovijem izveštaju zatražio od kosovskih vlasti i EU da osiguraju da se najkasnije početkom sledeće godine formira specijalni sud koji bi se bavio pitanjima ratnih zločina OVK na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

"Snažno zahtevam od kosovskih vlasti, kao i od struktura EU za podršku, da osiguraju da se specijalni sud formira najkasnije početkom 2015. godine", naveo je Ban.

On je ocenio da je izveštaj Klinta Vilijamsona, glavnog tužioca specijalnog istražnog tima za zločine OVK od 29. jula "od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja dela".

U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula, Ban je istakao da su se snažna privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz aktivno angažovanje EU, pokazali kao ključna pokretačka snaga za ostvarenje normalizacije odnosa Beograda i Pristine.

Ban je pozdravio formiranje nove Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ocenio da je ona pokazala privrženost nastavku dijaloga s Prištinom, uz posredovanje EU, kao i punoj primeni Briselskog sporazuma.

Generalni sekretar UN je pozvao dve strane da što pre nastave sastanke, posle pauze zbog kosovskih izbora i procesa formiranja novog kabineta u Prištini.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton o aktivnostima misije Euleks na Kosovu, a u okviru kojeg je u aneksu II priložen i izveštaj glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima EU Klinta Vilijamsona o zločinima OVK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: