Vukadinović: Vučić zamaglio suštinu

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je odluka premijera Aleksandra Vučića da ne daje subvencije za izvoz u Rusiju zamagljivanje suštine.

Izvor: Beta

Petak, 22.08.2014.

14:11

Default images

Sa druge strane, politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da stav premijera u vezi sa izvozom hrane u Rusiju politički izbalansiran i ekonomski opravdan, kao i da omogućava kontinuitet politike neutralnosti koju Srbija vodi.

Vukadinović je istakao da je suština spora u tome da Brisel ne dopusti da Srbija ni u malom obimu profitira od sankcija Evropske unije Moskvi.

"Mislim da je priča oko dodatnih subvencija pomalo veštački izbačena u prvi plan i zamagljuje suštinu spora, a to je da Brisel na neki način želi da disciplinuje Srbiju kao zemlju kandidata i da ne dopusti da čak i u relativno malom obimu, koliko je domet srpske trgovinske razmene sa Rusijom inače, profitira od sankcija Evropske unije Moskvi", kazao je Vukadinović.

On je naveo da se premijer "zgodno uhvatio za tu formulaciju 'dodatne subvencije' i da na taj način pokušava ono što je dugoročno, a verovatno i srednjoročno nemoguće, a to je da sedi na dve stolice".

"Ovo je pokušaj da se ne ugroze srpski ekonomski interesi, koji su u ovom trenutku prilično jasni, da treba iskoristiti ovu retku priliku koja se ukazuje da se za nekoliko desetina ili stotinak miliona evra poveća izvoz za Rusiju, a sa druge strane da ne naljuti previše Brisel time što ne sledi baš u stopu njihovu politiku sankcija prema Moskvi i to je suština", dodao je Vukadinović.

Kako je objasnio, obraćanje premijera je bilo vrlo dobro u političko-marketinškom smislu i zadovoliće najveći deo srpske javnosti, ali je dodao i da će tim obraćanjem malo ko u Briselu i Moskvi biti zadovoljan.

"Čini mi se da čitav nastup pokazuje da je i sam premijer svestan da ta strategija neće moći dugo da traje. Mislim da je trebalo oštrije ili možda iskrenije reći da je zahtev Brisela licemeran i neodrživ za Srbiju", naveo je Vukadinović.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na konferenciji za novinare u Beogradu da će Srbija poštovati volju i preporuke koje je dobila od Evropske unije da ne uvede dodatne subvencije za izvoz u Rusiju, ali da neće uvesti sankcije Rusiji.

Stanković: Pozicija neutralnosti je najbolja

"Nismo zatvorili vrata evropskim integracijama, ali nismo ni okrenuli leđa Rusiji i uveli sankcije. To nam omogućava da se još krećemo u zoni koja čuva kao državni cilj strateško povezivanje sa EU ali i perspektivu dobrih političkih i ekonomskih odnosa sa Rusijom", rekao je Stanković.

Stanković je naveo da je pozicija neutralnosti za Srbiju, kao zemlju koja ima aspiracije da razvija najbolje odnose i sa Rusijom i sa EU, najbolja, i da bi sankcije Rusiji bile jako loša vest.

Govoreći o poslovanju srpskih firmi u Rusiji, Stanković je rekao da bi njihova sudbina na ruskom, ali i na svakom drugom tržištu, trebalo da zavisi od kvaliteta proizvoda i usluga.

On dodaje i da kroz izostanak subvencija država šalje poruku da bi državni intervencionizam trebalo smanjiti što je više moguće.

Ocenjujući da će Srbija primati sve više otvorenih sugestija od strane EU da uvede sankcije Rusiji, Stanković navodi da je temelj ozbiljne spoljne politike zaštita nacionalog interesa, a da su dobri politički i ekonomski odnosi sa Rusijom i plasman robe na njihovo tržište interes Srbije.

"Sve što doprinosi ekonomskom naprateku Srbije, uključujući i saradnju sa Rusijom, približava nas na neki način EU, jer ona neće da primi u svoje članstvo zemlje koje su ekonomski problematične", rekao je Stanković.

Vučić je u petak poručio da će Srbija poštovati volju EU i da ozbiljno shvata poruku iz Brisela, da neće davati dodatne subvencije za izvoz svojih proizvoda u Rusiju, ali i da Ruskoj federaciji neće uvoditi sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: