"Srbi moraju da se izbore za prava"

Direktor Kancelarije premijera Kosova za zajednice Srđan Popović smatra da Srbi na Kosovu moraju sami da se izbore za prava koja su im ugrožena.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

23:29

Default images

Popović, koji je i savetnik kosovskog premijera, rekao je Tanjugu da su ugrožena mnoga prava Srba - od zapošljavanja u javnim institucijama, ekonomskog razvoja do problema uzurpirane imovine, zatim nerešena je sudbina kidnapovanih i nestalih, kao i da se ne stvaraju uslovi za povratak raseljenih.

''Moja poruka je da moraju da rade više i mnogo vise i da ostanu jedinstveni'', istakao je Popović u izjavi Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, cilj predstavnika Srba u institucijama je da se izbore za bolji položaj budućih generacija koje ce živeti u boljim životnim i egzistencionalnim uslovima, bez stereotipa i predrsuda.

"Dobro je da sve to zavisi od nas zato je potrebno da ovo jedinstvo koje smo danas postigli u politici pretočimo na pravi način na porodicu, narod. Reč Srba u parlamentu, ako su jedinstveni, biće mnogo jača. Svi treba da budu svesni da su nas podele dovele do ovakvog stadijuma koji se kosi sa bilo kojim moralnim vrednostima. Moramo vratiti veru u narod, stekli smo dobar preduslov za to - sada je potrebno raditi", poručio je Popović.

Kancelarija je ove godine, pored niza projekata, pokrenula rešavanje priznavanja fakultetskih diploma sa univerziteta u Severnoj Mitrovici, što je, prema oceni Popovića, od esencijalnog značaja za zapošljavanje srpske zajednice.

Kao novinu u radu Kancelarije, Popović je izdvojio i program stažiranja u institucijama, a sprovodi se zajedno sa norveskom ambasadom.

Prema njegovim rečima, cilj je upošljavanje 100 studenata i diplomaca, u institucijama na centralnom i lokalnom nivou, za šta je interesovanje veliko.

''Drago nam je da ćemo uspeti da pomognemo mladim ljudima kroz staž da steknu radno iskustvo koje je preduslov za bilo koji poslovni izazov u budućnosti'', dodao je Popović.

Kancelarija je, dodao je Popović, uz aktuelne infrastrukturne projekte, izgradnju puteva, rekonstrukcije igrališta, izgradnje kuća, pomoć u školskoj opremi, u saradnji sa ministarstvima i opstinama u kojima žive pripadnici srpske i ostalih zajednica, pokrenula i projekte vezane za pomoć medijima, ekonomskom razvoju, finasiranju srednjih i manjih preduzeća, stažiranju studenata i diplomaca u centralnim i lokalnim institucijama.

On je naglasio da Kancelarija sarađuje sa mnogim ambasadama i međunarodnim institucijama, da i pored svojih fondova ima mogućnosti da iz međunarodnih fondova pomaže srpskoj, ali i ostalim zajednicama na Kosovu.

Kao najvećeg donatora Kancelarije, Popović je izdvojio norvešku ambasadu koja je deo fondova izdvojila za infrastrukturu, projekte koji su vezani za ekonomski razvoj i projekta koji se ticu zaposljavanja zajednica.

Od britanske ambasada Kancelarija je dobila pomoć u savetodavnom obliku, zapravo, kako je rekao, on je dobio savetnika iz Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: