Pogoršano stanje političkih prava srpskog naroda u regionu

Napredni klub objavio je šesti godišnji Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu za 2014. godinu.

Izvor: Napredni klub

Ponedeljak, 04.08.2014.

14:45

Default images

Na osnovu nalaza Izveštaja, stanje političkih prava srpskog naroda u prethodnoj godini ocenjeno je kao najgore od 2009. godine, od kada Napredni klub objavljuje izveštaje. Sa izuzetkom Rumunije i blagog pomaka u Sloveniji, u protekloj godini zabeleženo je pogoršanje prava više od dva miliona Srba koji žive u regionu. Ove godine, po prvi put, analiziran je i položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

U protekloj godini u BiH nastavljen je trend stagnacije političkih prava srpskog naroda. Nemiri u Federaciji BiH iskorišćeni su kao povod za dodatni pritisak na status Republike Srpske i forsiranje centralizacije.

U prvoj godini članstva Hrvatske u EU nije došlo do značajnijeg pomaka u rešavanju pitanja povratka izbeglih (naprotiv, UNHCR je čak predložio ukidanje statusa izbeglica), povratka imovine, kažnjavanja odgovornih za zločine nad Srbima u vreme rata 1991-1995, prava na penzije… Osporava se upotreba jezika i pisma (agresivna kampnja protiv upotrebe ćirilice), isticanje nacionalnog identiteta, česti su napadi, diskriminacija i govor mržnje.

Ni prethodne godine nije bilo pomaka u pogledu prava Srba u Crnoj Gori. Pored uskraćenog obrazovanja na svom jeziku, zabrane isticanja nacionalnih simbola, uskraćenja prava na zaposlenje, stalnih pritiska i pokušaja oduzimanja imovine SPC, raseljenim Srbima sa AP KiM, iz BiH i Hrvatske ukinut je status raseljenog lica.

U Makedoniji je izražena asimilacija i progon čelnika SPC, dok ambijent etničke netrpeljivosti koju najčešće uzrokuju Albanci, pogoršava sigurnost i predstavlja pretnju po sve zajednice.

Srbi u Sloveniji, iako etnički najbrojnija zajednica posle Slovenca i dalje nemaju status nacionalne manjine, te su im sva prava koja iz njega proizilaze uskraćena. Ovo godine konačno je došlo do pomaka u rešavanju pitanja „izbrisanih“.

Srbi u Albaniji i dalje nemaju mogućnost da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti.

Asimilacija i otežana realizacija obrazovnih i kulturnih aktivnosti u Mađarskoj i dalje je aktuelna. Nema ni jednog Srbina u mađarskom parlamentu.

Briselski sporazume je i formalno prepustio Srbe sa severa AP KiM samoproklamovanoj "Republjik Kosova“. Od uspostave međunarodne kontrole nad južnom srpskom pokrajinom ubijeno je oko 940 Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: