Svileni pancir sprečio bi rat?

Jedan svileni prsluk je pre sto godina mogao da spreči krvave događaje u kojima će život izgubiti milioni vojnika i civila.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

17:31

Default images

Testovi stručnjaka Vojnog muzeja u Lidsu, na severu Engleske, trebalo bi da dokažu da je svileni pancir, koji je nadvojvoda Franc Ferdinand posedovao, mogao da zaustavi metak koji je u njega, u junu 1914, ispalio Gavrilo Princip.

U vreme atentata, koji je tadašnja štampa opisala kao "pucanj koji se čuo u celom svetu", Franc Ferdinand je imao jedan takav prsluk, ali ga tog, za njega i njegovu surpugu kobnog dana, nije nosio.

Prema pisanju londonskog Gardiana, pancir je osmislio poljski izumitelj Kazimir Zeglen, a bio je napravljen od tankih, ali čvrstih slojeva organskih materijala, prevashodno svile.

Franc Ferdinand je bio svestan da mu je život ugrožen - njegov stric je preživeo pokušaj atentata nekoliko godina ranije, a bio je i upozoren na uzavrlu atmosferu u Sarajevu.

Tačno mesec dana nakon atentata, 28. jula 1914, Austrougarska je objavila rat Srbiji. Do 4. avgusta sukobu su pristupili saveznici obe strane, i svet se zauvek promenio.

Muzej u Lidsu poseduje replike pancira, koje su napravljene prema originalnoj specifikaciiji, a njegovi stručnjaci ih testiraju sa municijom i oružjem sličnim poluautomatskom pištolju brauning iz 1910. kojim je Princip pucao na Franca Ferdinanda.

Testovi se i dalje sprovode, ali je već dosad utvrđeno da svila ima moć da saustavi metak.

Lisa Trejnor, istraživač i stručnjak za Prvi svetski rat, izjavila je za Gardian da se zainteresovala za ovu priču kada je naletela na identični pištolj brauningu iz kojeg je Princip pucao.

"To me podstaklo na razmišljanje šta bi bilo da nadvojvoda nije ubijen. Da li bi rat bio odgođen?", rekla je ona.

"Nakon višemesečnog istraživanja i uz pomoć međunarodnih stručnjaka, ustanovila sam da je veoma moguće da bi nadvojvoda preživeo atentat da je nosio pancir", navela je Trejnor, dodajući da su ona i njene kolege poželeli da tu teoriju stave na probu, te su započeli seriju testova.

"Ne bih želela da prejudiciram ishod sledeće runde testova. Ali, već sada mogu pouzdano reći da svila zaista ima sposobnost da zaustavi metak", istakla je ona.

Kopije prsluka i rezultati analiza biće predstavljeni javnosti na izložbi "Meci, sečiva i borbene kacige" (Bullets, Blades and Battle Bowlers), koja će biti otvorena u septembru u Vojnom muzeju u Lidsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: