Nema napretka oko imena Makedonije

Nema napretka u razgovorima Atine i Skoplja o imenu Makedonije, izjavio je Metju Nimic posle sastanka sa šefom grčke diploamtije Evangelosom Venizelosom.

Izvor: Beta

Sreda, 30.07.2014.

17:03

Default images

Nimic, koji je posrednik UN u razgovorima dve strane, rekao je da nisu izneti nikakvi novi predlozi o imenu Makedonije, koje Grčka osporava, navodeći da ga vlast u Skoplju ne samo uzurpira, već i da njime izražava teritorijalne pretenzije na istoimenu pograničnu grčku pokrajinu.

"Predstavio sam neke ideje u prošlosti, neke je prihvatila jedna ili druga strana. Verujem da je ovo pitanje koje svi žele da vide rešeno. Imajući u vidu obostranu želju za rešenjem i činjenicu da postoje ideje koje bi mogle da posluže kao temelj za njega, verujem da ovo pitanje može biti rešeno", poručio je Nimic.

On je dodao da mu je Venizelos ponovio stav Grčke o tom pitanju.

Upitan kada je poslednji put razgovarao sa grčkim predsednikom ili premijerom o tom pitanju, Nimic je kazao da predsednik Papuljas nikada nije bio deo razgovora.

"Koliko ja znam, grčki predsednik nije uključen u ovo pitanje. Razgovarao sam sa premijerom Andonisom Samarasom u prošlosti. Znam njegovu poziciju, imali smo direktne razgovore", naveo je izaslanik UN.

Nimic je juče u Skoplju o tom pitanju razgovarao sa makedonskim zvaničnicima koji su mu ponovili da Skoplje želi nalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja.

Grčka se od 1991, kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije, s njom spori oko prava da koristi to ime.

Zbog nerešavanja spora, za šta okrivljuje vladu u Skoplju, Atina je sprečila prijem Makedonije u NATO i njene pristupne pregovore sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: