KiM: Srbi čekaju istinu o nestalima

Porodice Srba koji su kidnapovani i nestali na Kosovu poručuju da će sarađivati sa timom koji će od Klinta Vilijamsona preuzeti istragu o zločinima OVK.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

16:46

Default images

Članovi porodica kidnapovanih i nestalih Srba s Kosova kažu da su od istrage Klinta Vilijamsona očekivali da utvrdi gde su masovne grobnice i iznad svega da li su, i na kojim lokacijama, kidnapovanim Srbima vađeni organi. Ipak, Srbi s Kosova spremni su da nastave saradnju s onima koji će nastaviti rad na ovoj istrazi posle Klinta Vilijamsona.

Slobodanka Krstić iz Suve Reke, šesnaest godina, po celom Kosovu, traga za sinovima. Za jednog su joj rekli da je viđen na snimku BBC-ja iz Kukeša u Albaniji. Poslednje mesto na kome su braća viđena i gde su najverovatnije ubijeni, bio je logor Lapušnik kod Glogovca, kojim je komandovao Fatmir Limaj, u Hagu oslobođen svih optužbi.

“Sedamnaest njih je bilo u onoj privatnoj kući u Lapšniku. Svako veče jednoga po jednog samo iznesu, i samo jedan metak se čuje i više ništa”, prića Slobodanka.

“Hoću do kraja da saznam, a i juče katastrofa me snašla. Ja sam juče kukala, i kukala, i kukala... Ja sam mislila, imali smo neku nadu da će da se rasvetli sudbina. Makar kakva takva. Da znam da sahranim moje dete”, kaže ona.

Porodica Krstić deli sudbinu stotina drugih srpskih porodica sa Kosova koje tragaju za 532 člana porodice čija se sudbina ni danas ne zna. Silvana Marinković iz Gračanice smatra da pripadnici OVK, ali i oni iz Unmika i Kfora koji su ih podržavali imaju i danas međunarodnu zaštitu. Ona od 1999. traga za mužem.

“Postoje dokazi ko ga je kidnapovao i gde, međutim do dana današnjeg niko od njih nije uhapšen. Ne samo što nisu uhapšeni, oni su čak nagrađeni i rade u Unmikovim institucijama, dvojica od njih rade u KPS policiji”, tvrdi Marinkovićeva.

Olgica Božanić, iz beogradskog udruženja kaže da ipak treba nastaviti saradnju sa naslednicima Klinta Vilijamsona. Oni će, nada se, rasvetliti sudbinu njene braće, koji su zajedno sa još 12 Kostića kidnapovani u Retimlju.

“Nećemo biti onako ljuti kao što smo u prvom smislu mislili da nećemo više sarađivati, jer uzalud pričamo. Moramo kao predstavnici udruženja da skupimo hrabrosti i snage da nastavimo dalje i da jedni druge u ovom procesu podržavamo”, poručuje Božanićeva.

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti čiji je izveštaj inicirao istragu, kaže da je zadovoljan izveštajem Klinta Vilijamsona ali i da veruje da su evropske vlade, kao i američka vlada, iznenađene, jer nisu očekivale da će Vilijamson potvrditi navode o ratnim zločinima OVK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: