EU: Opremljeni i spremni za ebolu

Evropska unija opremljena i spremna za lečenje obolelih ukoliko se smrtonosni virus ebole pojavi u državama članicama Unije, saopštili su evropski izvori.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

15:58

Default images

"Ne možemo da isključimo mogućnost da neka zaražena osoba stigne u Evropu, ali EU ima načina da brzo utvrdi prisustvo virusa i zaustavi njegovo širenje", rekao je neimenovani izvor EU, a preneo AFP.

Prema njegovim rečima, prijavljen je jedan sumnjiv slučaj u Valensiji u Španiji, ali se ispostavilo da nije reč o virusu ebole.

"Sistem je funkcionisao, pacijent je izolovan i testovi su sprovedeni brzo", rekao je isti izvor, istakavši da EU ima medicinski sistem uzbune kojim može da ustanovi pojavu bilo kakve ozbiljne zarazne bolesti, a sve države članice imaju specijalne bolnice i režime lečenja takvih slučajeva.

Ključni problem je, kako je naveo, pripremiti zemlje koje se graniče s Gvinejom, Liberijom, Sijera Leoneom i Obalom Slonovače, koje su već zahvaćene ebolom, "pa čak i udaljenije zemlje".

"U prestonicama tih zemalja se beleži sve veći broj slučajeva (zaraženih). Period inkubacije kod ebole je 21 dan, a ljudi dosta putuju", upozorio je neimenovani izvor, dodavši da je sve teže naći lokalno osoblje koje će se brinuti o bolesnima u pogođenim zemljama.

EU je saopštila da je opasnost od širenja virusa ebole u Evropi trenutno mala, pošto je većina slučajeva obolelih zabeležena u udaljenim oblastima u pogođenim zemljama, a oni koji su oboleli ili su u kontaktu s obolelima pozivaju se da ostanu u izolaciji.

Unija je ranije saopštila da je izdvojila još dva miliona evra za borbu protiv virusa ebole, koji izmiče kontroli u Zapadnoj Africi, čime je ukupan fond EU za suzbijanje ove opake bolesti povećan na 3,9 miliona evra, podseća francuska agencija.

"Nivo zaraze na terenu je izuzetno zabrinjavajući i moramo da pojačamo akciju pre nego što mnogo više života bude izgubljeno", rekla je komesarka EU za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.

EU je rasporedila eksperte na terenu kako bi obolelima pružili pomoć i pokušali da spreče širenje zaraze, ali je Georgijeva pozvala na "dalje napore međunarodne zajednice u cilju pružanja pomoći Zapadnoj Africi da izađe na kraj sa ovom pretnjom".

Do sada je epidemija odnela 670 života, a zabeleženo je 1.200 slučajeva zaraženih u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, koje spadaju među najsiromašnije zemlje sveta, dok je jedan slučaj potvrđen i u Nigeriji.

Svetska zdravstvena organizacija (STO) saopštila je da je reč o najvećoj zabeleženoj zarazi po broju obolelih, smrtnih slučajeva i geografskoj rasprostranjenosti.

Podsetimo, Britanski krizni komitet poznat kao "Kobra" zasedaće zbog upozorenja da bi smrtonosni virus ebole mogao da bude ozbiljna pretnja za Veliku Britaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: