Nikolić o rešavanju problema IZ

Predsednik Tomislav Nikolić istakao je, u razgovoru sa reis-ul-ulemom Ademom Zilkićem i muftijom Muhamedom Jusufspahićem, značaj Islamske zajednice u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

14:12

Default images

Nikolić je podržao rešavanje problema Islamske zajednice kroz dijalog i kompromis.

Predsednik je istakao da Srbija učvršćuje prijateljstva širom sveta i da u pravljenju mostova sa muslimanskim zemljama značajan doprinos mogu dati građani Srbije muslimanske veroispovesti, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Zilkić i Jusufspahić su upoznali Nikolića sa problemima koji ugrožavaju opstanak Islamske zajednice Srbije.

Pre svega to je statusno pitanje zajednice, odnosno upis u Registar tradicionalnih verskih zajenica koje još uvek nije rešeno, iako je nesporno po nalazima vladine komisije i sudskim presudama, navedeno je u saopštenju.

Drugi problem islamske zajednice u Srbiji je pitanje restitucije imovine, pre svega Bajrakli džamije u Beogradi, Bali-begove džamije u niškoj tvrđavi, šejh Mustafinog turbeta u Beogradu i drugih objekata.

Istovremeno, postoje indicije da se imovina u restituciji ubrzano rasprodaje, čime će njeno vraćanje biti onemogućeno, podvukao je Zilkić.

Predsednik Nikolić je obećao da će učiniti sve da se situacija reši u najboljem interesu građana muslimanske veroispovesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: