AI:SLO da ne izvozi oružje u Izrael

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel (AI) Slovenije, u svetlu nasilja u Gazi, pozvala je slovenačke vlasti da ne izvoze oružje u Izrael.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

14:08

Default images

AI apelovala je na ministra odbrane Romana Jakiča da hitno usvoji odluku o zaustavljanju izvoza oružja i druge vojne opreme Izraelu i pozvala građane da se obrate ministarstvu za odbranu sa istim zahtevom.

Prema podacima ministarstva, Slovenija je u proteklih sedam godina izvezla u Izrael oružja i druge vojne opreme za oko šest miliona evra.

AI navodi da to uključuje kopnena vozila, glatkocevno oružje, municiju i vojni eksploziv, kao i da je u ovoj godini planiran izvoz rezervnih delova za vojna vozila za 103.020 evra.

AI Slovenija se zalaže za usvajanje medjunarodnog ugovora o kontroli trgovine oružjem, koji bi regulisao i medjunarodni transfer oružja sa naglaskom na otklanjanju najtežih zloupotreba ljudskih prava, i dodaje da je slovenački parlament proletos ratifikovao medjunarodni sporazum o kontroli trgovine oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: