Rusija začuđena izjavom Obame

Izjava Baraka Obame da Rusija ne sarađuje sa međunarodnim istražiteljima u slučaju rušenja malezijskog aviona u Donjeckoj oblasti, izaziva čuđenje u Moskvi.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

13:40

Default images

"Prvo, upravo je Rusija jedna od prvih tokom nedavnog brifinga Ministarstva odbrane predstavila podatke objektivne kontrole vezane za nesreću. Uzgred, američka strana do danas nije pružila nikakve činjenice osim neosnovanih optužbi i podataka sa društvenih mreža", rekao je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič.

Kada je reč o saradnji, Lukaševič je rekao da po važećim medjunarodnim normama Organizacije međunarodne civilne avijacije (ICAO) Rusija nije "učesnica vazduhoplovnog incidenta i ne može da dodje i kaže: 'Dobar dan, mi ćemo početi da učestvujemo u istrazi'".

"Potrebno je da dobijemo zvaničan poziv od medjuanrodne komisije, odnosno od holandske strane", rekao je predstavnik ruskog MIP-a.

Lukaševič je rekao da je takav poziv upućen pre nekoliko dana, posle čega je Rusija bez odlaganja imenovala svoje predstavnike koji su odmah i pristupili poslu, preneo je Itar-Tas s.

"Boing 777" Malezija erlajnza (Malaysia Airlines) sa 298 putnika i članova posade, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, pao je 17 jula na istoku Ukrajine, gde se vode borbe, približno 50 kilometara od ukrajinsko-ruske granice.

Preživelih nije bilo - poginula su 283 putnika i 15 članova posade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: