Pokušaj ilegalnog iznošenja novca

Carinici su na prelazu Gradina sprečili dvojicu turskih državljana da ilegalno iznesu iz Srbije 18.000 evra, saopštila je danas Uprava carina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

13:02

Default images

U prepodnevnim satima, 28. jula, kod dvojice turskih državljana na privremenom radu u Austriji, novac je, kako je navedeno, otkriven tokom detaljnog pretresa putnika koji su putovali automobilom marke BMW X6, austrijskih registarskih oznaka iz Austrije u Tursku.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, oba putnika su, kako je saopšteno, odgovorila da imaju samo po 2.500 evra.

Carinici su, medjutim, ipak odlučili da izvrše lični pretres putnika.

"Tom prilikom su kod vozača u zadnjem džepu pantalona pronašli 18.000 evra, dok su kod suvozača pronašli još 20.000 evra u džepovima košulje. Obojici putnika je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, dok je ostatak novca privremeno zadržan do okončanja postupka jer nisu prilikom ulaska u Srbiju prijavili pomenutu sumu", navodi se u saopštenju.

Uprava carina još jednom podseća gradjane da je unos novca u zemlju i dalje neograničen, ali da su svi putnici prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u obavezi da prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Putnik koji pomenutu sumu novca iznosi iz zemlje, prijavljuje to na obrascu prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice i ta potvrda svedoči o poreklu novca i omogućava putniku da tranzitira do krajnjeg odredišta bez bojazni da će mu novac biti zadržan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: