Čižov: Sankcije ne vode nikuda

Ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov izjavio da nove sankcije EU Rusiji ne vode nikuda i da neće postići cilj rešavanja situacije u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

12:16

Default images

Kako je preneo Rojters, Čižov je rekao da odluka Evropske unije na nesreću potvrđuje da EU ne može ili još ne želi da napusti kurs pojačanje pritiska preko sankcija.

"To ne vodi nikuda i u svakom slučaju ne doprinosi smirivanju situacije u Ukrajini i oko nje", izjavio je Čižov Interfaksu.

Kako je juče potvrdio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, EU je dogovorila paket znatnih dodatnih sankcija, koje pogadjaju sektorsku saradnju i razmenu sa Ruskom Federacijom.

On treba da predstavlja "snažno upozorenje Rusiji zbog nelegalne aneksije teritorije i destabilizacije susedne suverene zemlje, što ne može da se prihvati u 21. veku", naveo je preds.

U saopštenju je istaknuto da će ovim merama biti ograničen pristup ruskim institucijama u državnom vlasništvu tržištu kapitala u EU, biće uveden embargo na trgovinu oružjem, zabrana izvoza robe koja može imati i vojnu i civilnu namenu, a čiji je krajnji korisnik vojska.

Biće ograničen i ruski pristup "osetljivim tehnogijama", naročito u naftnom sektoru.

Napominje se da novi paket sankcija predstavlja odgovor na smernice Evropskog saveta od 16. jula.

EU ističe da je nužno hitno i odlučno reagovati na to što je nasilje izmaklo kontroli i dovelo do ubijanja gotovo 300 nedužnih civila na letu od Holandije za Maleziju.

Takodje se ukazuje na kašnjenje u omogućavanju pristupa medjunarodnim stručnjacima mestu nesreće, manipulisanje ostacima aviona i odnos bez poštovanja prema posmrtnim ostacima poginulih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: