Strah od ebole u Velikoj Britaniji

Britanski krizni komitet poznat kao "Kobra" zasedaće zbog upozorenja da bi smrtonosni virus ebole mogao da bude ozbiljna pretnja za Veliku Britaniju.

Izvor: B92, Sky, Guardian

Sreda, 30.07.2014.

11:19

Default images

Novi šef britanske diplomatije Filip Hamond rekao je da zasad nijedan Britanac nije zaražen virusom, ali da je neophodno ozbiljno odgovoriti na sve pretnje.

Poslednji talas ebole, najsmrtonosniji dosad, odneo je više od 670 života u Sijera Leoneu, Leberiji, Gvineji i Nigeriji od februara. Virusom su zaraženi i jedan američki lekar i jedna misionarka u Liberiji.

"Ebola je potencijalno velika pretnja za zemlju zbog velike povezanosti sveta u 21. veku", rekao je glavni vladin savetnik za nauku i zdravlje ser Mark Volport.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Engleske doktor Brajan Mekloski rekao je da je trenutno rizik za putnike i radnike u ugroženim zemljama veoma nizak, ali da doktori moraju da budu oprezni i da prate bilo kakve "neobjašnjeno razboljevanje".

"Porast broja slučajeva, naročito u Sijera Leoneu, kao i prelazak jednog zaraženog u Nigeriju jesu razlozi za zabrinutost i pokazatelji da epidemija nije pod kontrolom", rekao je Mekloski.

Ebola je hemoragična groznica koje je u najnovijem izbijanju pogodila Liberiju, Sijera Leone i Gvineju. Prošle nedelje registrovan je i prvi smrtni slučaj od nje u Nigeriji.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u poslednjem talasu ebole, koji traje već više meseci, do 20. jula su registrovana 1.093 slučaja bolesti, uključujući 672 sa smrtnim ishodom.

Smrtnost zaraženih ebolom je čak 90%, a za bolest nema poznatog leka, ni vakcine. Simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje. Za njihovo razvijanje je nekad potrebno i do 21 dan od zaraze.

Veruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slepi miševi. Među ljudima ebola se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući znoj, što znači da se može oboleti i od samog doticanja zaraženog, čak i posle njegove smrti.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj reci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: