Dan borbe protiv trgovine ljudima

Nizom manifestacija u Srbiji će danas prvi put biti obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Podršku obeležavanju ovog dana pruža i B92.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

09:47

Default images

Za prvih šest meseci ove godine identifikovano je ukupno 86 žrtava trgovine ljudima, od čega su čak 75 njih žrtve radne eksploatacije.

Policijski službenici su u istom periodu podneli 11 krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo trgovine ljudima.

Dan borbe protiv trgovine ljudima, po prvi put se obeležava u Srbiji nakon što je ustanovljen novembra 2013. godine u okviru rezolucije Kancelarije Ujedinjenih nacija "Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima".

Dan se obeležava sa ciljem da se skrene pažnja svetske javnosti na hiljade osoba koje su nasilno otete od svojih porodica i postale žrtve.

Trgovina ljudima kao oblik modernog ropstva je zloupotreba ljudskih bića i povreda njihovih osnovnih ljudskih prava, radi sticanja materijalne koristi. Danas postoje brojni oblici trgovine ljudima, a stalno se iznalaze novi i sve nehumaniji, brutalniji i svirepiji i sa još težim posledicama po žrtve i zajednicu.

Trgovina ljudima je teško krivično delo i ozbiljan društveni problem, jer najdrastičnije ugrožava osnovna ljudska prava - pravo na život, na slobodu izbora, na slobodu kretanja...

Povodom svetskog dana borbe trgovine ljudima svi koji žele da pruže podršku ovoj kampanji nosiće značku plavo srce koja je inače simbol socijalnog osnaživanja ovakve akcije. Prezenteri B92 će u vestima nositi plavo srce.

O načinima za sprečavanje i odbranu od pokušaja trgovine ljudima upoznajte se i na portalu kliknibezbedno.rs.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima koji je ustanovljen kao odgovor na globalni problem i jedan je od najrasprostranjenijih oblika kriminala na svetu obeležiće Narodna biblioteka Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tim povodom, u Narodnoj biblioteci Srbije biće održana projekcija filma o trgovini ženama "Sestre" i tribina o problemu trgovine ljudima, na kojoj će učestvovati v.d. upravnika biblioteke Svetlana Jančić , predstavnik MUP-a Mitar Djurašković i predstavnici udruženja građana "Atina".

Obeležavanju 30. jula pridružiće se i opština Voždovac gde će se održati projekcija filma "Sestre" i tribina o problemu trgovine ljudima.

Dan borbe protiv trgovine ljudima biće obeležen i u Tržnom centru Stadion gde će biti organizovan performans.

U cilju podizanja svesti građana o situaciji u kojoj se nalaze žrtve trgovinom ljudima i promociji njihovih prava i Policijska uprava u Požarevcu u saradnji sa Crvenim krstom u tom gradu obeležiće 30. jul.

Tako će na Gradskom bazenu u Požarevcu, u prisustvu mladih volontera biti organizovano informisanje mladih, dok će radio Požarevac organizovati radio emisiju posvećenu tom problemu.

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić rekla je ranije Tanjugu da je ove godine primat preuzela radna eksploatacija i da su žrtve trgovine ljudima domaći državljani, a ne stranci.

Podsetivši da su prošle godine identifikovane 92 žrtve, Kljajićeva kaže da su među 86 žrtava osobe koje su eksploatisane ili su bile u fazi regrutovanja ili transporta do mesta eksploatacije.

Prema njenim rečima, čak 75 od identifikovanih 86, žrtve su radne eksploatacije.

"Imamo drastičan pad, u odnosu na prethodne godine, drugih vidova eksploatacije na koje svega otpada 11 žrtava. To su uglavnom žrtve seksualne eksploatacije, ali i žrtve prosjačenja", rekla je Klajić.

Kako je istakla, interesantno je i to što se u odnosu na prošlu godinu smanjio broj otkrivenih žrtava prinudne udaje, međutim, upozorava da to ne znači da njih ima manje, nego da ove godine prednjači problem radne eksploatacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: