"Zakonom do restitucije u naturi"

Mreža za restituciju u dopisu Aleksandru Vučiću zatražila da Vlada pristupi izmenama zakona o restituciji u skladu sa vraćanjem oduzete imovine u naturi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

12:10

Default images

Restitucija u naturi, uz supstituciju kao jedino realno održiva i primenljiva rešenja, izmenama zakona o restituciji i uskladjivanjem a ne suprostavljanjem propisa o privatizaciji, stečaju i planiranju i izgradnji, mogla bi brzo i efikasno da se sprovede, navodi se u dopisu premijeru.

Time bi se, kako je navedeno, pospešile direktne investicije neopterećene monopolskim, "burazerskim", "kriminalnim" i najgorim "partijskim" dogovorima.

Istovremeno, ovakvim rešenjem bi se umanjila ili potpuno ukinula potreba za izdvajanjem budžetskih sredstava za potrebe restitucije, saopštio je predsednik Udruženja gradjana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" Bogdan Veljković.

"Nakon što su se u skupštinskoj proceduri našli novi predlozi Zakona o privatizaciji i stečaju, a posebno nakon objavljivanja nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, evidentno je da se ponovo pogrešno kao i 1991. i 2001. godine daje prednost postupcima privatizacije gde su posrednici i izvršioci političari i političke partije", navodi se u saopštenju.

U Mreži za restituciju su zabrinuti što je prethodnih decenija nekolicina tajkuna besplatno koristila, eksploatisala čitave blokove državnog gradjevinskog zemljišta, koje se, kako je ocenjeno, izmenama zakona o planiranju i izgradnji, pokušava preprodati, proglasiti "javnim interesom".

Dodatni razlog za brigu je, nedostatak volje da se javna svojina detaljno popiše pre bilo kakvog daljeg otudjenja ili opterećenja, navodi se u dopisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: