Noćas mirno u Gazi

U sukobima izraelske vojske i Hamasa u pojasu Gaze nastupilo je relativno zatišje prošle noći.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

10:44

Default images

Za to vreme jačaju međunarodni napori da se obustavi tronedeljna ofanziva, u kojoj je ubijeno više 1.030 Palestinaca, mahom civilam, i 43 izraelskih vojnika i tri civila u Izraelu u eksplozijama granata ispaljenih iz Gaze.

Izraelska vojska je rano jutros saopštila da nije izvela ni jedan napad u Gazi od 21.30 sinoć. U međuvremenu se nastavlja uništavanje tunela, koje je Hamas prokopao ispod granice da se ubaci u Izrael.

Hamas je ispalio jednu raketu u jutarnjim časovima, ali nije bilo štete ni ranjenih.

Kasnije je otvorena artiljerijska baražna vatra na Beit Lahiju na severu pojas Gaze, odakle je raketa ispaljena na izraelski grad Aškelon, javljaju izraelski mediji.

Palestinski očevici kažu da su čuli pucnje i eksplozije na istoku pojasa Gaze i da je jedan stariji čovek iz Kan Junisa na jugu ubijen u eksploziji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi upozorilo je da je zatišje taktičko i nije deo nikakavog dogovora.

Ono je pozvalo civile da budu oprezni ako putuju kroz pojas Gaze.

Jedan visoki izraelski oficir rekao je da se situacija sada definiše kao neograničena obustava vatre i da je centralni napor usmeren na "napadanje tunela".

On je dodao je da je potrebno još nekoliko dana ali da se razmatraju i druge mogućnosti u operativnom smislu, u slučaju da bude poziva da nastave borbe.

"Odgovor na zatišje biće zatišje", navedeno je u saopštenju vojnog portparola, preneo je AP.

Zatišje se poklopilo sa pozivom Saveta bezbednosti UN na "momentalan i bezuslovan prekid vatre" u Gazi.

Prethodno je predsednik SAD Barak Obama pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i izrazio zabrinutost zbog rastućeg broja palestinskih žrtava.

On je takođe ponovio podršku pravu Izraela da se brani i osudio raketne napade Hamasa.

Većina stanovnika Gaze pozdravila je kratak predah, ali je toliko poginulih i razaranje veliko da nema razloga za praznovanje Id al Fitra (Ramazanskog bajrama).

Obama je u razgovoru s Netanijahuom naglasio da bi dugotrajno rešenje sukoba moralo da omogući Palestincima da vode normalne živote i osigura razoružanje terorističkih grupa i demilitarizaciju Gaze.

Dopisnik Bi-Bi-Sija (BBC) iz Vašingtona naveo je da se Obama osećao obaveznim da pozove Netanijahua nakon kritika na račun državnog sekretara SAD Džona Kerija u Izraelu, čiji je plan o jednonedeljnom humanitarnom prekidu vatre odbijen, a on se našao na udaru u izraelskim medijima.

Obama je takođe, kada je bilo prekida vatre i kada se video obim razaranja, smatrao potrebnim da osudi razaranja u pojasu Gaze.

Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu 8. jula s ciljem da zaustavi prekogranične raketne napade Hamasa koji kontroliše Gazu.

Ofanziva je deset dana kasnije prerasla u kopnenu i svi dosadasnji napori da se uspostavi duže primirje i okonča krvoproliće nisu urodili plodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: