UKR: 8 mrtvih u borbama na istoku

Najmanje osmoro civila poginulo je protekle noći u sukobima ukrajinskih i proruskih snaga u gradovima Lugansku i Donjecku, saopštile su proruske snage.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

10:14

Default images

Vlasti u Lugansku su saopštile da je u raketnim napadima ukrajinske vojske u tom gradu tokom noći poginulo petoro ljudi, dok je njih 15 povređeno, prenela je agencija AP.

Istovremeno je u Donjecku poginulo troje civila, navele su lokalne vlasti.

Borbe su nastavljene i na jugoistoku Ukrajine. Ukrajinska vojska je kasno sinoć ispalila više raketa "Grad" na centar Gorlovke, grada na jugositoku, izjavio je danas portparol proruskih snaga za RIA Novosti.

Na području između ta dva grada se već neko vreme odvijaju intenzivne borbe, budući da snage ukrajinske vlade pokušavaju da vrate pod svoju kontrolu područje iznad kojeg je 17. jula oboren avion "Malezija erlajnsa" sa 198 putnika i članova posade.

Proruske snage optužuju ukrajinsku vojsku da ispaljuje rakete na civilne objekte, dok zvanični Kijev to negira, ali istovremeno optužuje proruske snage da koriste stambene objekte da bi iz njih gađali ukrajinske vojnike.

Inače, Holandija je ipak odlučila da ne šalje naoružanu misiju da obezbeđuje mesto pada malezijskog aviona, iz straha da bi mogli da budu uvučeni u konflikt. Podsetimo, prilikom ove nesreće stradalo je 298 ljudi od kojih je više od 190 bilo iz Holandije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je SAD da ometaju rad Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: