Prebačeni ostaci još 75 osoba

Dva vojna transportera dovezla su danas na aerodrom u holandskom gradu Ajndhovenu posmrtne ostatke još 75 žrtve rušenja putničkog aviona u Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

21:27

Default images

Kako je javio Itar-tass, do sada su prevezeni posmrtni ostaci 189 žrtava. Kao i dva prethodna dana, posmrtni ostaci dovezeni su holandskim i australijskim avionima na aerodrom u Ajndhovenu.

Agencija navodi da će se prevoz posmrtnih ostataka nastaviti najverovatnije i sutra.

Ostaci će biti prebačeni u vojnu bazu kod grada Hilfersuma, gde je organizovan postupak identifikacije poginulih.

U njemu učestvuje oko 200 eksperata a postupak bi mogao da traje i nekoliko meseci.

Od poginulih, 194 su državljani Holandije.

Stručnjaci koji će utvrdjivati uzroke tragedije nisu još došli na mesto nesreće, objašnjavajući to nedovoljnom bezbednošću.

Holandski Savet za bezbednost saopštio je da medjunarodni istražitelji treba da utvrde uzroke ali ne i krivce za pad malezijskog "boinga" u Ukrajini, prenosi ruska agencija.

"Savet za bezbednost neće saopštavati ništa u vezi sa krivicom ili odgovornošću, jer ta pitanje nemaju veze sa istragom", naveli su u tom savetu.

Kako je rečeno, vode se tri odvojene istrage - prva da se utvrdi uzrok pada, druga koja će ispitivati proces donošenja odluka i ocene rizika povodom maršrute leta preko istočne Ukrajine i treća o spisku putnika, koji nije bio dostupan odmah posle rušenja aviona.

Rezultati istrage biće objavljeni i oni treba da budu nesporni i da isključe dalja nagadjanja povodom okolnosti nesreće, naveli su u Savetu.

U grupi medjunarodnih eksperata, formiranoj radi utvrdjivanja uzroka katastrofe, nalaze se 24 stručnjaka.

Paralelno, na mestu nesreće rade trenutno još dve grupe stručnjaka, za čiju aktivnosti odgovara holandska vlada.

Jedna se bavi traženjem posmrtnih ostataka žrtava i njihovim prevozom u Holandiju, a druga u okviru krivičnog postupka koji je pokrenulo holandsko tužilaštvo, navodi Itar-Tass.

Avion koji je leteo od Amsterdama za Kuala Lumpur pao je 17. jula u oblasti u kojoj se vode borbe izmedju ukrajinskih i proruskih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: