Obama s liderima Centralne Amerike

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je vođe centralnoameričkih zemalja u Belu kuću da razgovaraju o prilivu mladih imigranata iz njihovih zemalja u SAD.

Izvor: Beta

Petak, 25.07.2014.

17:16

Default images

Obama je ranije u Beloj kući primio predsednika Gvatemale Ota Peresa Molinu, a očekuje i predsednika Hondurasa Huana Orlanda Ernandesa i Salvadora, Sančesa Serena.

Sastanci se održavaju dan nakon što je Obama poslanicima u Kongresu podneo zahtev za dodatna sredstva i dodatna ovlašćenja za brže vraćanje maloletnika bez pratnje iz Sjedinjenih Američkih Država nazad u zemlju porekla.

Malo je verovatno da će američki poslanici rešiti nesuglasice pre nego što napuste Vašington krajem iduće nedelje za redovnu avgustovsku pauzu.

Više od 57.000 maloletnika stiglo je u SAD od oktobra, uglavnom iz Hondurasa, Gvatemale i Salvadora. Te tri zemlje su u regionu koji je poslednjih godina ima najviše nasilja na svetu, čitavi delovi njihovih teritorija su pod kontrolom trgovaca drogom i uličnih bandi koji pljačkaju, siluju i iznuđuju novac od običnih građana.

Tokom poslednjih sedmica, broj dece koja se svakodnevno privede u SAD se praktično prepolovio, ali američki zvaničnici smatraju da je to više zbog letnje gluve sezone ili drugih faktora nevezanih za napore američke administracije.

Kritičari su optužili Obamu da je njegova politika podstakla krizu, a on želi da pokaže agresivan pristup za smanjenje priliva imigranata i vraćanje onih za koje se pokaže da nemaju legitiman razlog da ostanu.

SAD su organizovale kampanju informisanja stanovnika centralnoameričkih zemalja da im neće biti dozvoljeno da ostanu u SAD, a Obama je ove nedelje poslao tim u Teksas da razmotri mogućnost slanja Nacionalne garde na granicu.

Bela kuća predlaže da uslovi za dobijanje statusa izbeglice ostanu isti za one koji traže taj status kad stignu u SAD, kao i za one koji ga traže iz zemlje porekla. Cilj toga je da se deca odvrate od opasnih pokušaja prelaska u SAD, ako znaju da time neće moći da dobiju status izbeglice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: