Sukobi u Siriji, 74 mrtva

Najmanje 74 čoveka, uglavnom boraca, poginulo je u sukobima sirijske vojske i pripadnika ekstremstičke Islamske države na severu zemlje.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

11:42

Default images

Ohrabreni uspehom u Iraku, gde su prošlog meseca osvojili veće delove zapadnih i severnih delova zemlje, pripadnici Islamske države (IS), grupe prethodno poznate kao Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), pokrenuli su juče više napada na vojne pozicije širom severnih i severoistočnih delova Sirije.

Sirijska obzervatorija je navela da je ovo prvi put da je IS pokrenula koordinisane napade na vojne pozicije - u blizini glavnog grada Alepa, na severu, i provinciji Hasak, na severoistoku, i provinciji Raka u dolini Eufrata.

Kako je saopšteno, najmanje 74 osobe su poginule - većinom u Hasakehu i Raki, a među poginulima su 32 pripadnika IS, 30 vojnika i 12 članova vladajuće BAAS partije predsednika Bašara Asada.

U Hasaku, glavnom gradu istoimene provincije, na lokalna sedišta BAAS partije izvedena su četiri samoubilačka napada.

Južno od Hasaka, u sukobima je poginulo 11 vojnika i 17 pripadnika IS.

Observatorija je navela da su se borci ISIL-a tokom noći povukli posle bombardovanja sirijskih snaga, prenela je agencija AFP.

ISIL je 29. juna objavila da uspostavlja islamski kalifat na teritoriji Sirije i Iraka, gde kontroliše velike delove teritorije, i tada je promenila ime u Islamska država.

Francuska agencija ocenjuje da sukobi u Siriji, koji traju više od tri godine, postaju sve složeniji s obzirom da se ISIL bori protiv režimskih snaga i ostalih pobunjeničkih grupa. Oni su sada i protivnici svojih nekadašnjih saveznika iz Nusra Fronta, povezanog sa Al Kaidom, kao i Kurda koji žele autonomiju.

Stigao humanitarni konvoj UN

Humanitarni konvoj UN stigao je na područja pod kontrolom sirijskih pobunjenika bez prethodnog odobrenja vlasti u Damasku, saopštio je danas UN.

Savet bezbednosti UN usvojio je pre deset dana rezoluciju o isporuci humanitarne pomoći područjima koje kontrolišu pobunjenici, bez saglasnosti vlasti u Damasku, jer nisu poštovale sličnu rezoluciju usvojenu u februaru.

Rezolucija predviđa ulazak humanitarne pomoći preko granice Sirije s Turskom, Irakom i Jordanom.

"Konvoj od devet kamion prešao je granicu između Turske i Siriji i prevozi hranu, sisteme za prečišćavanje vode, šatore i sanitarna sredstva", izjavila je portparolka odseka UN za humanitarna pitanja Amanda Pit ne navodeći tačno mesto isporuke pomoći.

Sirijska vlada je ranije upozorila da bi svaka rezolucija o davanju humanitarne pomoći pobunjeničkim zonama bila agresija na njenu teritoriju.

Izvori UN procenjuju da je pomoć potrebna za više od 10 miliona Sirijaca, dok je na početku sukoba 2011. godine bilo milion humanitarno ugroženih.

U trogodišnjem sukobu u Siriji ubijeno je više od 172.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: