Ružić: Očekujem reizbor Dačića

Predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić ocekuje da lider stranke Ivica Dačić u decembru, bez protivkandidata, bude aklamacijom reizabran na tu funkciju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

17:08

Default images

On očekuje da u sklopu predstojećih priprema za Kongres bude odlučeno da delegati potpredsednike stranke biraju tajnim glasanjem.

"Neko će reći da nije demokratski da nemate protivkandidata, a ja ću reći da je SPS prva i jedina u Srbiji imala četiri kandidata za predsednika na kongresu 2006. godine, 2003. je imala dva kandidata za predsednika GO, kada je predsednik GO vršio funkciju predsednika stranke. Nakon tih ispita, koje je predsednik Dačić položio, nije ni zrelo, ni mudro, ni politički racionalno da očekujemo da neko sada izadje i bude protivkandidat unapred poznatom pobedniku", rekao je Ružić u intervjuu Tanjugu.

Ružić je, takodje, pobornik uvodjenja neposrednih izbora za najviše funkcionere stranke, iako, kako priznaje, to u ovom trenutku nije realno, ali bi moglo da bude primenjeno u narednom izbornom ciklusu u stranci.

Prema njegovim rečima, takav način izbora najviših funkcionera stranke bio bi veliki demokratski iskorak u političkom životu Srbije.

"Uveren sam da bi u tom izbornom procesu učestvovalo više stotina hiljada gradjana Srbije levičarske provinijencije, odnosno svi oni koji simpatišu naš politički diskurs, i na taj način bismo, primenjujući model koji je, na primer, grčki Pasok primenjivao, osnažili socijaldemokratsku ideju u Srbiji", objasnio je Ružić.

Upitan da li je on opozicija unutar SPS-a, kako su proteklih meseci tvrdili neki mediji, Ružić je istakao da su opozicija socijalistima upravo oni koji plasiraju takve teze.

On je priznao da ima "specifičan politički senzibilitet", jer se trudi da ima svoj stav utemeljen na istini i činjenicama i da se ne libi da ga saopšti, ali time, kako je istakao, ne čini nikakvu štetu svojoj stranci ili gradjanima.

"Nisam spreman da se 'samorekonstruišem' zato što je to neko odlučio", poručio je Ružić.

"Ja sam uvek bio timski igrač. Nikada nisam ono što donesemo kao odluku urušavao, niti išao protiv odluke koju je stranka donela, niti ću to ikad činiti, ali ću svakako uvek javno reći šta mislim za razliku od nekih koji se kriju iz takozvanih 'izvora u vrhu SPS-a'", rekao je Ružić.

Kako je istakao, izmedju njega i lidera SPS Ivice Dačića ne postoje razmimoilaženja, a onima koji to priželjkuju poručuje da im želja neće biti uslišena.

Medijske napise o tome da je on jedan od mogućih protivkandidata Dačiću na predstojećem kongresu Ružić tumači upravo kao pokušaj indukovanja nejedinstva u SPS.

"Ja sam dete ove partije i godine sam posvetio funkcionisanju SPS-a. Veoma dobro znam koliko je značajno biti kreativan, a ne rušilački nastrojen i veoma dobro znam da procenim kada, ko i na koji način želi da indukuje nečije porive ili ambicije, bile one zdrave ili ne, kako bi postigao svoj politički cilj, a taj politički cilj nije komplementaran interesima SPS. Oni koji su pokušavali da naprave podelu u SPS nastaviće to da čine, ali poručujem im da u tome neće uspeti", istakao je Ružić.

On je objasnio da u SPS, kao i u drugim strankama, postoje različita promišljanja društvenih tema i fenomena, ali da to nikako ne znači da medju socijalistima postoji nejedinstvo, jer i Dačić i članovi rukovodstva veoma dobro umeju da izmere i analiziraju šta je interes SPS.

"Nije teško indukovati one pojedince koji ne vide od drveća šumu, koji ne vide od svojih ambicija širi okvir u kome SPS mora da deluje. To je nešto što je prirodno u politici, jer je samoljublje, hiperbolisani značaj odredjenih pojedinaca prisutan u svim političkim organizacijama. To je, nažalost, nešto što je normalno, ali na sreću u SPS nikada nije prolazilo, pa neće ni sada", rekao je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: