Fuad Masum novi predsednik Iraka

Irački parlament je imenovao je kurdskog političara Fuada Masuma za novog predsednika Iraka, prenose danas agencije.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

14:29

Default images

Masum (76) je jedan od osnivača stranke Patriotski savez Kurdistana dosadašnjeg predsednika Džalala Talabanija, prenosi AP.

Masuma smatraju umerenim političarem, poznatom po održavanju dobrih odnosa i sa sunitskim i sa šiitskim Arapima iz sveta politike.

Glasanje za predsednika - što je pretežno ceremonijalna funkcija - je odloženo za jedan dan, nakon što je kurdski blok u parlamentu zatražio više vremena da izabere kandidata. Masuma su izabrali kasno sinoć.

Prema nezvaničnom sporazumu iz 2003, mesto predsednika u Iraku je rezervisano za predstavnika Kurda, dok je premijer iz redova većinskih šiita, a spiker parlamenta sunit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: