Sirija:Uništavanje hemijskog oružja

OPCW je saopštila da je oko 700 tona hemijskog materijala isporučeno specijalizovanim ustanovama za njihovo uništavanje u Britaniji, Finskoj i SAD.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

14:16

Default images

"Svih 1.300 metričkih tona hemikalija sklonjenih iz Sirije međunarodnom pomorskom operacijom predato je na uništavanje izvan zemlje", saopštila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a preneo AFP.

Preostalih oko 600 tona hemijskog arsenala koje je prijavila Sirija, trenutno se uništava na američkom vojnom brodu na tajnoj lokaciji u moru.

"Aktivnosti na uništavanju materijala su u toku na svim lokacijama", saopštila je OPCW.

Konačno je i postignut sporazum o uništavanju 12 sirijskih nekadašnjih postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja, navela je organizacija.

Sedam od njih je sravnjeno sa zemljom, a pet podzemnih postrojenja biće zapečaćeni za sva vremena tako da će biti nemoguće da se u njih uđe, kaže se u saopštenju.

Uništavanje nekadašnjih postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja počeće u roku od 60 dana, naveo je OPCW.

Nakon što je u predgrađu Damaska upotrebljen bojni otrov sarin, u septembru prošle godine,na inicijativu Rusije dogovoreno je pristupanje Sirije Konvenciji o zabrani hemijskoj oružja, predaji na kontrolu hemijskog arsenala međunarodnoj zajednici i uništenju zaliha, podsećaju agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: