Smrtna kazna za smrt fotoreporterke

Oficir avganstanske policije osuđen je na smrt zbog ubistva fotoreporterke agencije Asošiejtid pres Anje Nidringhaus u Avganistanu, saopštio je sud u Kabulu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.07.2014.

18:58

Default images

Šest sudija Okružnog suda u Kabulu proglasilo je komandanta policijske jedinice Nakibulaha krivim za ubistvo i izdaju zbog napada na međunarodne novinare u jugoistočnom gradu Hostu, koji su se pripremali da izveštavaju o prvom krugu predsedničkih izbora.

Sudije su osudile Nakibulaha i na četiri godine zatvora zbog ranjavanja, u istom napadu iz vatrenog oružja, novinarke Asošiejtid presa Keti Ganon.

Nakibulah, koji, kao i mnogi Avganistanci, ima samo jedno ime, tvrdio je tokom suđenja da "nije normalna osoba", ali sudije su odbacile njegovu tvrdnju.

On je, takođe, osporavao navode optužbe da je u Pakistanu prošao obuku za ekstremiste, tvrdeći da je dobio samo lekarsku negu dok je bio tamo.

Ganon i Nidringhaus putovale su u Host pod zaštitom avganistanske policije i nalazile su se u policijskoj stanici na obodu grada kada je 4. aprila, prema tvrdnjama očevidaca, Nakibulah prišao njihovom vozilu, uzviknuo "Alahu akbar" (Bog je veliki) i otvorio paljbu iz "kalašnjikova".

Nidringhaus (48), dobitnica više nagrada za fotografiju, koja je izveštavala tokom sukoba na Balkanu, u Iraku, Libiji i Avganistanu, preminula je na licu mesta.

Ganon (60), dopisnica američke agencije iz Avganistana i Pakistana, zadobila je tri prostrelne rane i još se oporavlja.

Nakibulah se posle napada smesta predao policiji.

Svedoci su tokom postupka ocenili da napad nije bio unapred planiran, a optuženi nije objasnio motiv napada.

Presuda Okružnog suda u Kabulu je prvostepena i osuđeni ima pravo na žalbu u roku od 15 dana pred Žalbenim sudom, a potom i pred Vrhovnim sudom, naveo je AP.

Pravosnažna presuda će stupiti na snagu kada je bude potpisao predsednik Avganistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: