Niš: Da li ima još zaostlih bombi?

I 15 godina nakon bombardovanja postoji sumnja da se na pojedinim lokacijama u centru Niša mogu pronaći zaostale kasetne bombe.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

17:50

Default images

Zbog toga je tom gradu stigla pomoć iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Šumatovačka ulica u Nišu - 7. maj 1999. godine, 11 i 20h. Petnaest godina kasnije traže se ostaci kasetne municije od koje je tog dana stradalo 15 građana, a više desetina je ranjeno. Podatak da u Nišu ima još lokacija za razminiranje ne iznenađuje, ali brine građane.

S obzirom na to da se pretražuje teren u gusto naseljenom području, u Centru za razminiranje kažu da su birali najiskusnije ljude.

U Udruženju “Akcija i pomoć” podržavaju ovu aktivnost, ali i ukazuju na to da je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu koja nije potpisala Konvenciju o kasetnim bombama, što bi ubrzalo proces čišćenja od zaostale municije na bombardovanim područjima.

Prema podacima Centra za razminiranje u Srbiji je 6,5 miliona kvadrata za koje se sumnja da se nalaze pod kasetnim municijama, a da je u Nišu oko 300 hiljada kvadrata sumnjivih površina.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: