"Ne biraju način da upišu fakultet"

Slobodan Stupar rekao da Ministarstvo prosvete ne može nikoga sprečiti da pred upis na fakultet promeni nacionalnu pripadnost kako bi došao do budžetskog mesta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.07.2014.

17:34

Default images

Komentarišući tvrdnju predsednika Nacionalnog saveta Roma Vitomira Mihajlovića da se neromski građani, pre svega Srbi, izjašnjavaju kao Romi, da bi došli do indeksa u okviru mera afirmativne akcije upisa ove populacije, pomoćnik ministra prosvete je ukazao na činjenicu da bi mnogi hteli da se upišu, pa ne biraju način.

"Ministarstvo dobija spisak tih studenata iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koji se pravi u saradnji sa Nacionalnim savetom Roma", rekao je prof. Stupar i naveo da u Ministarstvu samo proveravaju da li su ti kandidati zaista položili prijemni ispit.

"Ako svojim znanjem nisu već sami stekli status budžetskog studenta, mi im izlazimo u susret", rekao je Stupar i objasnio da se u okviru mera afirmativne akcije obezbeđuje kvota od dva odsto iz budžetske grupe studenata, što je za Srbiju nešto više od 700 studenata.

Afirmativna mera za Rome, osim besplatnog školovanja, znači i smeštaj u domu, stipendije, pa ne čudi što se sve više uglavnom Srba, ali i Bugara, Mađara, izjašnjavaju kao Romi.

Stupar je naveo da postoji dosta udruženja Roma koja daju uverenja o romskom poreklu.

Mihajlović je juče Tanjugu rekao da su na fakultete prijavljena 162 kandidata Roma, a da se do kraja upisa očekuje njih oko 230.

"Već sada imamo tridesetak studenata koji su naprasno postali Romi i traže da se upišu na fakultet po olakašnim uslovima", naveo je Mihajlović.

Kada su u pitanju srednjoškolci, od 480 Roma koji su tražili upis na osnovu afirmativnih mera, njih 150 su pripadnici većinskog naroda i iz drugih nacionalnih zajednica, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: