Jukom:Nedopustivo ponašenje građana

Jukom je saopštio da protesti meštana sela Sirča kod Kraljeva i izjava predsednika te mesne zajednice predstavljaju ozbiljno ugrožavanje ljudskih prava Roma.

Izvor: Beta

Sreda, 23.07.2014.

14:41

Default images

Meštani Sirče kod Kraljeva, organizovali su 17. jula protest jer se protive da se romska porodica sa Kosova useli u kuću koju je kupila.

Više od 50 meštana blokiralo je prilaz tom domaćinstvu, navodeći da "ne žele da se mešaju sa Romima".

Jukom je ukazao da je neprihvatljiva izjava predsednika mesne zajednice sela Sirča Mladena Vasiljevića, koji je tada, pružajući podršku protestu, rekao da je "nedopustivo naseljavanje romskih izbeglica sa Kosova, ali da nema ništa protiv Roma starosedelaca".

"Na ovaj način se Romi izbegli sa Kosova dvostruko viktimizuju i stavljaju u vrlo nepovoljan položaj sa svešću da su nepoželjni u sredini u kojoj treba da otpočnu novi život nakon izbeglištva", saopštio je Jukom.

U toj organizaciji zahtevaju od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da jedinicima lokalne samoprave hitno izda smernice o postupanju prema Romima izbeglim sa Kosova i da sankcioniše diskriminatorsko ponašanje i govor mržnje usmeren prema romskoj nacionalnoj manjini, ali i nevladinim organizacijama koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava.

Jukom podseća da je rasna diskriminacija zabranjena Ustavom Srbije, kao i brojnim zakonima i medjunarodnim dokumentima koje je Srbija potpisala.

"Ova lica su punopravni gradjani Srbije i imaju pravo da žive u kućama koje su otkupili, a od državnih organa očekujemo da im to pravo omoguće, kao i da spreče i sankcionišu diskriminaciju po osnovu rase, vere, porekla, kao i drugih ličnih svojstava, kako bi pripadnici romske nacionalne manjine koji su izbegli sa Kosova mogli neometano da žive u svojim domovima", navodi se u saopštenju Jukoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: