Švercuju šlemove i prsluke u UKR

Poljski carinici prestali su da žmure na Ukrajince i Poljake koji kao dobrovoljci švercuju vojne šlemove i pancir prsluke u Ukrajinu.

Izvor: Beta

Sreda, 23.07.2014.

14:34

Default images

Oni sada plene isporuke nevladinih organizacija iz obe zemlje za vojnike i dobrovoljce koji se bore protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Šlemove i pancir prsluke polulegalno prebacuju u Ukrajinu i dosadašnji sitni šverceri koji su se do eskalacije sukoba u Ukrajini bavili votkom i cigaretama.

Od februara ove godine, na apel dobrovoljačkih udruženja u Ukrajini, koristeći "rupu" u poljskim zakonima koji dozvoljavaju da se bez dozvole nadležnih ministarstava izveze komplet za ličnu upotrebu, do sada je prebačeno nekoliko hiljada takvih kompleta, po ceni od 1.600 dolara za svaki.

Kupovinu dobrovoljnim prilozima finansiraju sponzori - građani i nevladine organizacije.

Pošto je šverc uzeo maha i nema dana da sa poljske strane ne stiže autobus s legalno kupljenim šlemovima i prslucima, a na ukrajinskoj već čekaju dobrovoljci, čak i starije žene ili porodice s decom da preuzmu i prebace svako po jedan dozvoljeni komplet, poljski carinici su počeli da opremu plene.

Poljsko tužilaštvo povelo je istragu zbog šverca dva kontigenta: jednog u kojem su na graničnom prelazu Hrebene zaplenjena 42 pancir prsluka, a ranije i 550 šlemova na prelazu Zošin.

"Izvoz opreme i oružja bez dozovole Ministarstva privrede je prestup za koji preti do 10 godina zatvora. Nema veze kome je bila namenjena. Kako da znamo da će zaista biti isporučene nacionalnoj gardi?", kazao je za današnju Gazetu viborču tužilac Miroslav Buček.

"Nadamo se da će istraga biti zaustavljena. To nije bio šverc već spontana akcija pomoći susedima. Trkamo se sa vremenom a po nekoliko meseci traje da se dobije dozvola ministarstva i jako teško se dobija", kazao je poljskom listu Tomaš Čuvara iz fondacije Otvoreni dijalog čiji prsluci su zaplenjeni na prelazu Hrebene.

Otvoreni dijalog je poljska nevladina organizacija aktivista za ljudska prava i podršku demokratiji u zemljama bivšeg istočnog, sovjetskog bloka a u Ukrajinu pre svega šalje lekove i medicinsku opremu i materijal.

Čuvari je za pravo dao danas ministar odbrane Tomaš Šemonjak koji je potvrdio poljskom radiju da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko u telefonskom razgovoru ovih dana molio poljskog premijera Donalda Tuska da carina prestane da blokira te isporuke šlemova i prsluka.

"To nije smrtonosno oružje. Šlemovi i prsluci služe za ličnu zaštitu. Nema razloga da carina izvoz blokira", kazao je Šemonjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: