"Hamas kao Al Kaida, Boko Haram..."

Benjamin Netanijahu izjavio da je "narod Gaze žrtva brutalnog režima Hamasa", a Ban Ki-mun apelovao na Izrael da pokaže maksimalnu uzdržanost.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

17:02

Default images

Izraelski premijer je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, koji je iz Kaira doputovao u Izrael da podstakne napore na uspostavljanju prekida vatre u sukobima između izraelske vojske i Hamasa.

Netanijahu je islamistički Hamas uporedio s Al Kaidom, ekstremističkim grupama u Iraku, Siriji i Africi, rekavši da se s tom organizacijom mora postupati s tim u skladu. On je upozorio da je Hamas odbacio mnogobrojne ponude o prekidu vatre i da nastavlja napade na izraelske civile i da zato međunarodna zajednica mora smatrati tu organizaciju odgovornom.

"Ono što vidimo ovde s Hamasom je još jedan primer islamskog ektremizma, nasilnog ekstremizma", rekao je Netanijahu. "Hamas je poput ISIS-a, Hamas je kao Al Kaida, Hamas je kao Hezbolah, Hamas je kao Boko Haram", dodao je on.

"Apelujem na Izrael da pokaže maksimalnu uzdržanost", rekao je Ban.

On je prethodno istakao u razgovoru s izraelskim ministrom odbrane Mošom Jaalonom da poštuje brige Izraela za bezbednost.

"Potrebno je da štitite vaš narod od raketa i ja najoštrije osuđujem raketnu vatru, ali vaš vojni odgovor prouzrokuje mnoge civilne žrtve", rekao je Ban, dodavši: "Nadam se da ćemo biti u stanju da vidimo kraj nasilja što je moguće pre".

Ban je objasnio da je njegova poruka tokom ove posete: "Prvo zaustavite nasilje momentalno, drugo vratite se dijalogu i treće potrebno je da se pozabavimo korenom ovog sukoba".

"Povratak na status kvo neće doneti rešenje", ocenio je Ban, koji će se sutra sastati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, na Zapadnoj obali. Posle će se ponovo vratiti u Izrael.

U međuvremenu se državni sekretar SAD Džon Keri u Kairu sastao s egipatskim liderima, uključujući predsednika Abdela Fataha el Sisija. On je za svoje dosadašnje razgovore s njima rekao da su konstruktivni i najavio da će nastaviti da radi na uspostavljanju prekida vatre. Prvi diplomata SAD rekao je da je nedavna egipatska inicijativa za prekid vatre, koju je Hamas odbio, okvir za svako moguće primirje, kako su istakli egipatski izvori.

Diplomatski napori na uspostavljanju prekida vatre pojačani su nakon dve nedelje izraelske ofanzive na pojas Gaze, u kojoj je poginulo 609 Palestinaca i 29 Izraelaca.

Među poginulim Izraelcima je 75 posto civila, od toga desetine dece. Od početka ofanzive Izrael je ciljao više od 3.000 meta u Gazi i ubio 180 naoružanih ljudi, otkrio 66 ulaza u 23 tunela prokopana ispod granice za ubacivanje u Izrael. Iz Gaze je ispaljeno više od 2.000 raketa na Izrael.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: