Vašington odlikovao Peresa

Predsednik Izraela Šimon Peres odlikovan je u Vašingtonu Zlatnom Kongresnom medaljom, u okviru svoje poslednje zvanične posete SAD.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.06.2014.

18:57

Default images

Peres (90) se time pridružio elitnoj grupi od samo troje ljudi koji imaju tu medalju, Predsedničku medalju slobode (odlikovanje koje dodeljuje predsednik SAD) i Nobelovu nagradu, uz Majku Terezu, Nelsona Mendelu i Aung San Su Ći.

Primajući nagradu Peres je govorio o zasad nedostižnom, ali mogućem miru između Izraela i Palestinaca, sedam ratova kroz koje je prošla jevrejska država, dramatičnim izmenama u međunarodnoj bezbednosti i pretnjama s kojima se šuočavaju i Izrael i SAD, kako prenose izraelski mediji.

"Pravila koja vladaju svetom se sada ponovo pišu. Bezbednost i prosperitet nisu više samo nacionalna pitanja," rekao je Peres.

On je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa označio partnerom za mir, istakavši da je palestinski lider govorio na arapskom i to u Saudijskoj Arabiji, od svih mesta, protiv otmice trojice izraelskih tinejdžera koji još uvek nisu nađeni i za koje se veruje da su na Zapadnoj obali.

"Arapi nisu neprijatelji Izraela. Teroristi su naši zajednički neprijatelji. Teroristi šire opasnost u čitavom regionu. Region mora zajedno da ih zaustavi," rekao je Peres.

Predsednik Izraela je samo kratko pomenuo Iran, pohvalivši predsednika SAD Baraka Obamu, što je posvećen sprečavanju te zemlje da razvije nuklearno oružje.

Peres je govorio i o istorijskim odnosima SAD i Izraela. Predstavljajući izraelskog predsednika potpredsednik SAD Džo Bajden je rekao da nikada nije sreo osobu veće elokvencije i mudrosti .

"Ako je išta potrebno svetu sada, to je više mudrih muškaraca i žena", rekao je Bajden.

Peres je u sredu s Obamom razgovarao o Iraku, Iranu i bliskoistočnom miru. Peresov mandat ističe u julu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: