"Strano mešanje ne pomaže Iraku"

Iran upozorio da bi "bilo koja strana vojna intervencija u Iraku" samo dodatno zakomplikovala krizu i da Bagdad ima kapacitet da se bori protiv terorizma.

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

21:21

Default images

"Bilo koja akcija koja bi iskomplikovala situaciju u Iraku nije u interesu ni države, niti regiona", izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Marzih Afkam, javila je novinska agencija ISNA.

Afkam je ovo rekao nakon što su SAD objavile da raspoređuju ratne brodove u Zalivu, navela je agencija AFP.

Iračke snage bezbednosti se bore protiv sunitskih ekstremista koji su dospeli na 80 kilometara od ulaza u Bagdad.

Iranski predsednik Hasan Rohani je juče rekao da veruje da Iračani mogu da "suzbiju terorizam". Rohani je dodao da se Irak nije obratio Iranu za pomoć.

Rohani je, međutim, naveo da bi Iran mogao da razmotri saradnju sa SAD da bi se borili protiv sunitskih ekstremista u Iraku, što su agencije ocenile kao iznenađujuću izjavu s obzirom na odnose Teherana i Vašingtona.

Portparol za bezbednost iračkog premijera Nurija al-Malikija, general-pukovnik Kasem Ata, saopštio je ranije danas da su bezbednosne snage u poslednja 24 sata u kontraofanzivi protiv sunitskih militanata, predvođenih pokretom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) ubile 279 terorista.

Otkad su u ponedeljak započeli ofanzivu, sunitski pobunjenici su zauzeli jednu celu provinciju i delove još tri, uključujućih i drugi po značaju grad u zemlji, Mosul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: