"Napadači hteli da zauzmu ambasadu"

Demonstranti koju su juče učestvovali u incidentima ispred ruske ambasade u Kijevu želeli su da krv bude prolivena, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

20:00

Default images

"Naše diplomate veruju da je cilj napadača bio da zauzmu ambasadu. Ima razloga da se veruje da su želeli da krv bude prolivena", rekao je Lavrov, a prenose ruske agencije.

Ispred ruske ambasade u Kijevu sinoć se okupilo oko 300 ukrajinskih demonstranata koji su razvili zastavu Ukrajine i prevrnuli nekoliko ruskih diplomatskih vozila.

Oni su, uzvikujući "Rusija, ubica", bacali jaja i kamenice na zgradu ruske ambasade i po njoj prosuli tečnost zelene boje, ali policija nije reagovala, navela je sinoć agencija Frans pres.

Kasnije je objavljeno da je na zgradu bačen i molotovljev koktel i da je manji požar ubrzo posle toga ugašen.

Lavrov je rekao da je Moskva uputila protestnu notu ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine i zatražila da krivci budu kažnjeni, a da pričinjena šteta bude nadoknađena. On je takođe izrazio čuđenje zbog izjave njegovog ukrajinskog kolege Andrija Deščicje koji je sinoć tokom demonstracija apelovao na demonstrante da mirno protestuju, ali je i izgovorio sada već poznati slogan u Ukrajini koji glasi - Putin je ništarija.

"Šokiralo me je da se vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Andrij Deščicja pridružio takozvanim demonstrantima u blizini ambasade i što je sebi dozvolio izjave koje prelaze granice pristojnosti. Ne znam kako će on da razgovora i sarađuje sa nama", rekao je Lavrov.

Policija u Kijevu saopštila je danas da su uhapšena tri demonstranta koji su učestvovali u incidentima.

SAD su sinoć osudile napad na rusku ambasadu u Kijevu i pozvale ukrajinske vlasti da poštuju Bečku konvenciju po kojoj je obavezno osigurati bezbednost diplomatskih predstavništava.

Činjenica da Zapad nije osudio napad na rusku ambasadu u Kijevu je znak da je Ukrajina dobila "odrešene ruke" da radi šta hoće, saopštili su članovi ruske Dume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: