Braća Damasko: Policija CG bahata

Trojica Italijana, uhapšena zbog krivolova u crnogorskim vodama, žalila se na bahato ponašanje crnogorske policije, navodeći da im je prećeno pištoljem

Izvor: vijesti.me

Nedelja, 15.06.2014.

19:20

Default images

Italijanski ribarski brod "Atila", koji je crnogorska policija zaustavila 6. maja zbog krivolova u crnogorskim vodama, još nije dobio dozvolu da napusti Budvu, pišu podgoričke Vijesti.

Braća Damasko, trojica ribara koji su vlasnici broda, kako saznaju Vijesti, zbog ovoga se nalaze u velikim ekonomskim poteškoćama, budući da je "Atila" jedini izvor prihoda za njihove porodice.

Ribari, uz podršku lokalnih organa iz njihovog grada, tvrde da poseduju dokaze da su se u momentu kada ih je presrela crnogorska policija nalazili u međunarodnim vodama.

Trojica Italijana su se žalila svojoj ambasadi u Crnoj Gori, lučkoj kapetaniji u svom gradu (Monopoli na jugu Italije), a u pomoć su im pritekli i lokalni političari. Oni su uložili žalbu na račun tretmana koji su pretrpeli od nadležnih organa u Crnoj Gori.

Na osnovu ovih žalbi, prvobitna odluka budvanskog suda je opozvana i naložen je novi prekršajni proces sa ročištem 27. juna u Podgorici. Između ostalog, ribari su se žalili da im nije dozvoljeno da kontaktiraju advokata, da im nije omogućen adekvatan prevod tokom prekršajnog procesa u kojem je odlučeno protiv njih.

Braća Damasko su se žalila i na bahato ponašanje crnogorske policije, navodeći da im je prećeno pištoljem iako se nisu opirali njihovim naredbama da privedu brod u budvansku luku.

Takođe, oni su istakli da su zbog poteškoća u komunikaciji sa crnogorskim organima uplatili kaznu verujući da će im to omogućiti povratak broda u Italiju, da bi tek nakon uplate saznali da brod u svakom slučaju ostaje u Budvi do daljeg.

Braća Damasko su sredinom maja za lokalnu televiziju, Canale 7, u tal show emisiji posvećenoj njihovom slučaju, saopštili da su u Crnoj Gori platili kaznu od 2.700 evra.

"Vijesti" su kontaktirale italijanskog opštinskog savetnika Mikelea Sumu koji zastupa interese trojice ribara, pitajući da li se radi o tačnoj cifri. Suma je tražio da kontaktira braću Damasko radi potvrde, da bi nakon nekoliko minuta kontaktirao "Vijesti" precizirajući da je tačan iznos plaćene kazne 2.630 evra i 40 centi.

Ovaj iznos se međutim ne podudara sa cifrom iz zvaničnog saopštenja PR službe Uprave za inspekcijske poslove koju su crnogorski mediji preneli 10. maja, a u kojem se navodi da je trojici ribara naplaćeno po 750 evra po osobi, ili 380 evra i 40 centi manje u odnosu na cifru koju su “Vijestima” saopštili ribari preko opštinskog savjetnika koji ih zastupa.

Na osnovu saopštenja PR službe Uprave za inspekcijske poslove, inspekcija za morsko ribarstvo 6. maja zatekla je tri lica u nezakonitom ribolovu na ribarici "Atila", dužine 25 metara, pod italijanskom zastavom.

"Nakon privođenja lica u Područni organ za prekršaje u Budvi i podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, u kojem je od strane predstavnika podnosioca zahteva predložena i zaštitna mera oduzimanja predmeta, okrivljenima su izrečene novčane kazne u iznosu od po 750 evra i zaštitna mera oduzimanje ulova, plovnog objekta ribarice ", navodi se dalje u saopštenju uz preciziranje da je na ribarici prilikom kontrole pronađeno oko 150 kilograma ribe.

"Braći Damasko u Crnoj Gori nije omogućeno da kontaktiraju advokata, da koriste mobilne telefone, pa čak ni da se presvuku. Tokom procesa bila je prisutna devojka koja je prevodila, ali nije jasno da li se radilo o zvaničnom prevodiocu, jer je prevodila samo delimično. Kapetan je bio veoma uznemiren jer nije bio u mogućnosti da prati sve detalje suđenja, kao ni da adekvatno komunicira. Sve su to informacije koje smo istakli u žalbi koja je prihvaćena od strane crnogorskog suda, i na osnovu koje je zakazan novi proces", istakao je Suma.

On je ocenio kao pozitivan pomak to što je crnogorski sud prihvatio njihovu žalbu poništivši prvobitni proces.

"Očekujemo pozitivan ishod, uzdamo se u crnogorsko sudstvo i nadamo se da će braća Damasko uskoro moći da vrate svoj brod u Italiju, rekao je Suma za Vijesti. On je istakao da smatra da je do problema došlo zbog nepodudaranja informacija u crnogorskim i italijanskim nautičkim kartama.

"Nautičke karte koje posedujemo na italijanskoj strani pokazuju da su se braća Damasko u momentu kada ih je presrela crnogorska policija nalazili na području međunarodnih voda, što je zabeleženo i elektronskim putem - ne u zaštićenoj zoni pod crnogorskom jurisdikcijom. Iz ovog razloga bilo bi poželjno da se crnogorske i italijanske vlasti pod hitno međusobno konsultuju sa ciljem upoređivanja karata", istakao je Suma, dodajući da bi i lučka kapetanija u Monopoliju željela da bude upoznata ukoliko Crna Gora poseduje mape sa drugačijim graničnim linijama.

"Do ovog trenutka nismo imali mogućnost da uporedimo dokumentaciju i mape. Ukoliko je došlo do greške, mi se Crnoj Gori izvinjavamo", istakao je Suma.

Crnogorski policajac kao Rambo

Suma je podsetio na nedavni slučaj kada je drugi italijanski ribarski brod, "Niko", kažnjen zbog plovljenja u crnogorskim vodama.

"Za razliku od 'Atile', u tom slučaju je zaista došlo do prekoračenja, što je odmah priznato, a ribari su platili kaznu kako u Crnoj Gori, tako i u lučkoj kapetaniji opštine Monopoli po povratku".

Prilikom gostovanja na italijanskoj televiziji, Suma je znatno oštrije kritikovao crnogorsku policiju i sudstvo, komentarišući između ostalog da se policajac koji je presreo ribare "ponašao pomalo kao Rambo".

"Očigledno je da je neko veoma pogrešno interpretirao svoju dužnost", rekao je tom prilikom Suma. Na kraju emisije posvećene slučaju "Atila", voditelj je prokomentarisao da je teško za poverovati da se toliko vremena drži brod pod zabranom u 2014, kada postoji tehnologija zahvaljujući kojoj se za par sati može sa sigurnošću utvrditi činjenično stanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: