Kina jača poziciju u Južnom moru

Kineske vlasti donele su odluku da izgrade školu na izolovanom ostrvu u Južnom kineskom moru o čijoj se teritoriji Kina spori sa susedima.

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

19:12

Default images

Škola će biti namenjena deci vojnog osoblja, a Kina bi tako ojačala svoje pozicije na ostrvima u tom delu mora.

Kina je izgradila naselje Sanša, koju Peking naziva "gradom", u kojem živi 1.443 Kineza. Naselje se nalazi na ostrvu Jongsing od nekoliko stotina kvadratnih kilometara. U tom delu Južno kineskom mora Kina smatra da ima nafte.

Kina je na tom području, kod Paracelskih ostrva, 1. maja postavila naftnu platformu, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo susednih zemalja koje takodje polažu prava na taj deo teritorije.

Kina svojom teritorijom smatra skoro celo Južno kinesko more, na čije pojedine delove prava polažu i Filipini, Vijetnam, Tajvan, Brunej i Malezija. Ona je sa Vijtenamom i Filipinima uključena u dugotrajne sporove oko mnogih, uglavnom nenaseljenih ostrva u tom moru.

U naselju Sanša pre dve godine izgradjene su pošta, banka, supermarket i bolnica, a nedavno je završen aerodrom. Naselje ima i hotel, biblioteku i pet saobraćajnica, kao i mrežu za mobilnu telefoniju i kablovsku televiziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: