Vučić: U Srbiji nema cenzure

Premijer Vučić izjavio da je Srbija potpuno demokratska zemlja u kojoj nema cenzure, i da postaje stub stabilnosti u regionu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.06.2014.

23:40

Default images

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Srbija čini najbolje u vezi s procesom pregovora sa Prištinom.

Vučić je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", kazao da je posle postizanja sporazuma aprila prošle godine mnogo toga implementirano i da je nedavno postignut konačan dogovor o pravosuđu i pravnim pitanjima, koji će biti najvažniji dogovor od sporazuma u Briselu.

Albanski političari sa Kosova, međutim, nisu želeli da nas vide zbog njihove predizborne kampanje i unutrašnjih pitanja, rekao je premijer i izrazio uverenje da će sa njima, veoma brzo, biti napravljen napredak po tim važnim pitanjima.

Vezano za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da nema sumnje da Srbija nikada nije pozvala na bojkot glasanja, što je veoma bitno.

On je objasnio da razgovara sa srpskim stanovništvom na Kosovu i rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana tokom idućeg meseca.

Istovremeno, kazao je da ništa ne zavisi od Beograda već od ishoda izbora na Kosovu, ali da smo spremni na pregovori i da je "apsolutno siguran da će idućeg meseca biti postignut dogovor".

Vučić je podsetio da je prva poseta inostranstvu bila poseta Sarajevu kako bi podržao integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, iako Srbija ima posebne veze sa RS.

"Nemamo problem da uputimo poruku svim građanima Bosne da mi kao Srbija poštujemo teritorijalni integritet Bosne", objasnio je Vučić, dodajući da Beograd ima i odlične odnose sa Makedonijom.

"Verujem da Srbija postaje nešto kao stub stabilnosti, za razliku od onoga što je bila ranije. Činimo najbolje da se postigne regionalna stabilnost i uveren sam da to dobro radimo", naglasio je on.

Upitan da li je za veliko proširenje EU prijemom svih zemalja zapadnog Balkana, srpski premijer je ukazao da je u mnogim aspektima naša zemlja lošija od drugih, ali u mnogim oblastima bolja od drugih i da želi da se ocenjuje kao Srbija.

"Ako bi nas sve stavili zajedno onda bi to značilo da bi platili za nekog ko nije odradio svoj posao. Mi smo daleko napredniji od nekih država regiona, i bila bi to stravična poruka srpskom stanovništvu pošto bi ustanovilo da ne bi postigli članstvo u EU ni narednih 15 godina", istakao je Vučić.

On je rekao da veruje da je moguće, i da će Srbija učiniti svoje najbolje, kako bi svoj posao na putu u EU završila do 2019.

Vučić je podsetio da ne zavisi sve od Srbije, već od Nemačke, Austrije i drugih članica da li će prihvatiti Srbiju ili ne.

Vučić je kazao da se čini najbolje kako bi se promenio način razmišljanja, dodavši da mu nije teško da kaže da je pravio mnoge greške i da je bolje priznati greško nego ih ponavljati.

"Bilo je očigledno da nismo priznali i razumeli šta se desilo nakon pada Berlinskog zida. Nismo delovali u saglasnosti sa svim što se dešavalo u Evropi. Svi mi nismo razumeli promene i naravno za to smo platili stravičnu cenu i sada moramo menjati naš način razmišljanja i moramo veoma teško raditi“, objasnio je on.

Prema njegovim rečijma, moramo biti mnogo savesniji i angažovaniji, jer ako budemo u stanju da to učinimo, onda bi rešili sve naše probleme.

Vučić je naglasio da ništa ne pada s neba i da, kada je danas reč o katastrofalnim poplavama, građanima treba da se kaže da će pomoći međunarodna zajednica i EU, ali da na kraju ipak moramo sami da se izvučemo iz toga.

Govoreći o poplavama, premijer je istakao da se ne može sve preduprediti, i da je pokazana prava solidarnost, marljivost i angažman u pomoći onima koji su bili u opasnosti.

Vučić je ocenio da je država dobro reagovala i da je sada potrebno obnoviti delove zemlje, posebno u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i da je potrebno novac trošiti na što je moguće iskreniji i transparentniji način, i da to moraju videti građana.

U vezi Ukrajine Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje kao člana UN, što je u saglasnosti sa vrednostima EU i Kopenhaškim odlukama, kao i svim drugim međunarodnim pravilima.

On je rekao da Srbija nije uvela nikakve sankcije Rusiji jer ima puno ekonomskih i političkih razloga za to, ali da to ne znači da podržava sve korake Rusije.

Upitan da li će 28.juna biti u Višegradu na obeležavanju stogodišnjice Sarajevskog atentata, Vučić je kazao da još ne zna gde će biti tog dana, možda u Beogradu, možda u Višegradu i možda u Sarajevu, a možda i na sva tri mesta.

"Vlada nema veze sa onim što je OEBS saopštio"

Premijer Vučić izjavio da je Srbija potpuno demokratska zemlja u kojoj nema cenzure i da Vlada Srbije nije učinila ništa što je navedeno u saopštenju OEBS.

U intervjuu bečkom dnevniku, a povodom diskusije u vezi sa slobodom medija u Srbiji sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Dunjom Mijatović, Vučić je naglasio da je sa njom veoma otvoreno razgovarao i otvoreno rekao da su sva tri primera koja je navela "čiste laži".

"Apsolutno sam u pravu. Nisu imali nijedan dokaz. Sada istražujemo veoma važan slučaj sajta 'Peščanik' i imamo i rezultate. To naravno nije činjeno od strane vlade, već privatnih preduzeća. Čekam još jedan dan da to i policija javno kaže, i da će te ljude krivično goniti", podvukao je premijer.

Vučić je istakao da vlada nije učinila ništa što je navedeno u saopštenju OEBS, podsećajući da se radilo o dnevniku "Blic", koji nije pod kontrolom vlade, već "Aksel Špringera" i "Ringiera", koji su negirali da je bilo pritisaka vlasti.

Kada je reč o sajtovima koji su navedeni, koji, kako je dodao Vučić, nisu ni važni i za koje nikada nije ni čuo, njima se ništa nije ni dogodilo.

"Mi smo potpuno demokratska zemlja i nema nikakve cenzure u Srbiji, te činimo najbolje da ljude u svetu uverimo u to", naglasio je premijer.

Vučić je negirao da bi optužbe mogle imati veze sa njegovom političkom prošlošću, jer je bio ministar informisanja u bivšoj Jugoslaviji kada su tlačeni mediji, rekavši da je već 2001. prihvatio sve svoje greške.

Premijer je najavio da će u Skupštinu Srbije ući tri nova zakona o medijima, koji su u punoj saglasnosti sa odlukama Evropske komisije i koji će još tokom ovog meseca biti usvojeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

245 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: