Kijev podneo 2 tužbe protiv Moskve

Ukrajina je podnela dve tužbe protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pripajanja Krima, naveo je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.06.2014.

21:19

Default images

Reagujući na to, predsednik komiteta za građansko, krivično i arbitražno zakonodavstvo ruske Državne Dume (donjeg doma parlamenta), Pavel Krašeninkov rekao je agenciji Itar-Tas da Rusija ima sve argumente i mogućnosti za odbranu svoje pozicije pred Evropskim sudom za ljudska prava u mogućem sporu zbog ukrajinske tužbe.

Krašeninkov je rekao da nije iznenađen što čuje za takvu tužbu.

"Trebalo je da misle bolje kada su organizovali Majdan (centralni kijevski Trg nezavisnosti, mesto masovnih protesta) i zbacili legalno izabranog predsednika", naveo je on.

"Što se tiče Krima, oni (stanovnici) su prvo proglasili nezavisnost, a onda održali referendum o pristupanju Rusiji. U takvom slučaju, sa stanovišta međunarodnog prava sve je jasno. Ali pošto su kijevske vlasti sada u situaciji kada moraju da pokažu svoju moć, oni pokušavaju to da učine", rekao je Krašeninkov.

Ruska ministarstva spoljnih poslova i pravde, prema njegovim rečima, treba da se pripreme za te tužbe. "Imamo sjajne stručnjake u ovim oblastima i, ja mislim da će savršeno moći da se nose sa ovim zadacima".

Na pitanje da li će Evropski sud za ljudska prava biti nepristrasan u pogledu ukrajinske tvrdnje, on je rekao da, ako se govori o sudu, trebalo bi da postoji pretpostavka pravde.

"Važno je da je naša strana dobro pripremljena. Imamo sve argumente u ovom pitanju. I mi svi smo očevici istorije", kazao je predsednik komiteta za građansko, krivično i arbitražno zakonodavstvo ruske Državne Dume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: