Peščanik napadan sa hiljade adresa

Sajt Peščanik napadnut je sa više hiljada adresa iz celog sveta koje su korišćene u cilju onesposobljavanja sajta, saznaje Danas od izvora u policiji.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2014.

21:07

Default images

Reč je, prema saznanjima lista Danas, o DDOS napadu, odnosno o "bot-net mreži“ u kojoj jedan računar kontroliše zaražene računare širom sveta i koji po komandi istovremeno pristupaju jednom sajtu i dovode do obaranja tog sajta.

Izvor Danasa objašnjava da je reč o velikom broju računara u okviru mreže, a da njihovi korisnici nisu ni svesni da se napadi vrše preko njih.

"Može biti i da je sa vašeg računara izvršen napad, a da to ni ne znate. To će biti teško za istragu“, objašnjava izvor iz policije.

S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ustanovljeno da je sajt Peščanik bio napadnut sa dve adrese, ne precizirajući koje, ali da taj napad nema nikakve veze sa državom.

Međutim, kako Danas nezvanično saznaje u kabinetu premijera, reč je o Akademskoj mreži Srbije i Univerzitetu Megatrend, kao što su prethodno saopštili i predstavnici Peščanika.

Napadi na sajt, kako tvrde, vršeni su sa servera iz Srbije, Kanade i Češke.

Akademska mreža Srbije je, kako se navodi na sajtu, javna informaciono-komunikaciona ustanova koju je osnovala Vlada Srbije radi izgradnje, razvoja i upravljanja obrazovnom i naučnoistraživačkom računarskom mrežom Srbije.

Napadi na Peščanik počeli su posle objavljivanja teksta grupe univerzitetskih profesora iz Engleske, koji navode da je doktorska disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koju je odbranio na Megatrendu, plagijat. Premijer Vučić oglasio i tim povodom, navodeći da je obrazloženje tri naučnika najgluplje obrazloženje koje je on ikad čuo.

Autori teksta o doktorskom radu ministra policije, povodom izjave premijera, kažu za B92 da je nejasno šta je to "glupo" u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: