"Obezbediti specifične lekove"

Zbog vanredne situacije neophodno je obezbediti dodatne količine specifičnih grupa lekova, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

20:45

Default images

Srbija trenutno raspolaže lekovima koji su potrebni za pružanje zdravstvene zaštite u redovnim okolnostima.

U saopštenju se navodi da su za specifičnim lekovima povećane potrebe i da je zato danas održan sastanak predstavnika Ministarstva, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Agencije za lekove sa farmaceutskim kompanijama i distrubuterima, koji će u skladu sa svojim mogućnostima, donirati odredjene količine najneophodnijih lekova.

Ministarstvo je ocenio da da su te kompanije na taj način pokazale visok nivo društvene odgovornosti.

Ministarstvo zdravlja takodje je navelo da organizuje i koordinira aktivnosti sa svim zdravstvenim ustanovama, kako bi se obezbedilo kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite.

Pored redovnog snabdevanja zdravstvenih ustanova, zbog novonastale situacije, prikupljaju se dodatni podaci o potrebama u pogledu neophodnih količina lekova, sanitetskog i medicinskog materijala za sve ugrožene gradjane i dostavljaju se Centralnoj apoteci Kliničkog centra Srbije, odakle se vrši dalja distribucija.

U toku dana su isporučene dodatne količine lekova i infuzionih rastvora za Opštu bolnicu i Dom zdravlja Šabac, Dom zdravlja Ub i Dom zdravlja Lajkovac.

Dom zdravlja Požega dobio je električnu energiju i sve službe vraćene su u objekat i redovno funkcionišu.

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Gradskim sekretarijatom za zdravstvo i domovima zdravlja sa područja grada Beograda koja nisu ugrožena, organizovalo formiranje pripravnih lekarskih ekipa, koje će se upućivati na ugrožena područja.

U toku dana lekarske ekipe iz Beograda i Novog Sada upućene su u selo Jamena, radi pružanja medicinske pomoći Domu zdravlja Šid u zbrinjavanju preventivno evakuisanog stanovništva koje će biti smešteno u objekte na području opštine Šid, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: