Sirijska vojska ušla u Homs

Sirijska vojska ušla je prvi put posle dve godine u Homs, posle povlačenja pobunjenika u skladu sa sporazumom dve strane od prošle nedelje.

Izvor: Beta

Petak, 09.05.2014.

22:41

Default images

Ovo je prvi put od kraja 2011. da je vojska ušla u taj grad, koji se naziva i "prestonicom revolucije", i iz koga je bila i pokrenuta pobuna protiv režima.

Današnjim ulaskom vojske u taj grad, treći po veličini u zemlji, režim je osnazio svoju poziciju u odnosu na pobunjenike u ratu u toj zemlji.

Jedinice za razminiranje na terenu uklanja bombe, precizirale su vlasti Homsa, a odmah po ulasku vojske, stotine civila takođe se vratilo u grad.

Mnogi od njih bili su iznenađeni zbog oštećenja koja su pretrpele njihove kuće, a razoreni su mnogi delovi grada.

"Završena je evakuacija naoružanih ljudi iz starog grada Homsa", navele su vlasti i precizirale da je ukupno 2.000 ljudi, od kojih 1.800 pobunjenica, evakuisano od srede.

Ovo je prvi put da su režim i pobunjenici postigli dogovor kojim je omogućeno povlačenje boraca iz nekog većeg grada od početka rata u toj zemlji u kojem je stradalo više od 150.000 ljudi.

Povlačenje je dogovoreno sporazumom o prekidu vatre, postignuto prošle nedelje s vladinim snagama, uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Prema tom sporazumu, grad je predat snagama predsednika Bašara el Asada, a zauzvrat, opozicioni borci će dozvoliti dostavu pomoći u dva provladina sela koja su pod opsadom pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: