Osnovana Antifašistička liga HR

U Zagrebu je, potpisivanjem povelje, osnovana Antifašistička liga Republike Hrvatske čiji je cilj da integriše antifašizam u temelje hrvatskog društva.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

22:23

Default images

Ova liga će se sistematski suprotstavljati svim manifestacijama nacifašizma i zahtevati da Hrvatska dosledno primenjuje ustavne odredbe o pravnoj, demokratskoj, sekularnoj i socijalno osetljivoj državi uz uvažavanje dostojanstva radnika, rečeno je tom prilikom, javila je Hina.

Povelju su, z prisustvo pripadnika NOB-a i ličnosti iz javnog i kulturnog života, potpisali predstavnici udruženja antifašističkih boraca, nevladinih organizacija i Srpskog narodnog veća (SNV).

Ocenjujući da posle 24 godine samostalnosti u Hrvatskoj ne postoji demokratsko društvo, saborski poslanik i predsednik SNV Milorad Pupovac rekao je da u Evropi ima malo gradova, posebno glavnih, koji su imali snažan antifašistički pokret kao Jugoslavija i Hrvatska, pa je zamerio što Zagreb nema ulicu koja nosi ime 8. maja, dana kada je oslobođen od okupacije i kvislinških vlasti, kakva je bila NDH.

Pupovac je naveo i da je malo zemalja čiji se partizanski vođe i lideri oslobodilačkih pokreta, kao što je bio Josip Broz Tito, proganjaju i proglašavaju zločincima i upitao se "postoji li u Hrvatskoj samo prigodni antifašizam".

Kako je ocenio, "antifašizam je opredeljenje i sistem vrednosti koji na najbolji način može da prevlada podele koje su od 90-te nadalje uvedene i nadalje se odražavaju na hrvatsko društvo".

Inače, Povelju Antifašističke lige potpisali su na konferenciji za novinare predstavnici organizacija Documenta - Centra za suočavanje s prošlošću, SNV, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH kao i Juraj Hrženjak, kao inicijator ideje osnivanja Antifašističke lige.

U toj organizaciji su i Građanski odbor za ljudska prava, Romsko nacionalno veće, Jevrejska opština, Jevrejska verska zajednica "Bet Israel", Veće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mlade antifašistkinje i antifašisti Zagreba, Srpski demokratski forum, Centar za mirovne studije, B.A.B.E, Savez društava "Josip Broz Tito" i Savez ratnih i vojnih invalida RH iz Drugog svetskog rata, objavila je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: