DS: Obustaviti zatvaranje bolnica

Pokrajinski odbor DS protestovao zbog mera Ministarstva zdravlja, koje je za 10 dana dalo nalog za zatvaranje dve važne zdravstvene ustanove u Vojvodini.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

19:05

Default images

Odbor je apelovao na nadležne da tu praksu hitno prekinu.

U saopštenju vojvođanskih demokrata navedeno je da su, primenom mera Ministarstva zdravlja, zatvorene regionalna bolnica u Vrbasu i vanbolničko porodilište u Rumi.

“Dugogodišnja nakaradna kadrovska politika Ministarstva dovela je do očajne situacije da Vojvodina ima najmanje lekara, pa sada to isto ministarstvo zadaje završni udarac, zatvarajući ustanove upravo zbog nedostatka kadra”, ističu demokrate.

Imajući u vidu demografsku sliku Vojvodine, posebno brine činjenica da je u te dve ustanove konstatovan nedostatak pedijatara i ginekologa, koji upravo spadaju u prioritetne kadrove, upozorava vojvodjanski DS.

U saopštenju se navodi da je Vlada Vojvodine opremila, rekonstruisala i izgradila više od 300 zdravstvenih ustanova u pokrajini i dodaje da u tim obnovljenim objektima, zbog loše kadrovske i finansijske politike Minisitarstva, gradjani nemaju advekvatnu zdravstvenu negu.

Dešava se da se pacijenti vraćaju kući zato što u novom domu zdravlja nema toplomera, više od 5.000 gradjana čeka operaciju katarakte zbog nedostatka sočiva, a 700 pacijenata čeka zračnu terapiju, dodaje se u saopštenju.

Da li je moguće, pitaju demokrate, da Ministarstvo ne može da plati neophodne lekare i potrošni materijal.

U DS smatraju da, ukoliko se ne promeni kadrovska i finansijska politika u zdravstvu, uz nedostatak lekara specijalista i svakodnevni odliv stručnih kadrova u inostranstvo, sve zdravstvene institucije će biti zatvorene u kratkom periodu.

“Apelujemo na sve nadležne da se ova praksa hitno prekine i da se gradjanima Vojvodine obezbedi makar minimalna zdravstvena sigurnost i briga”, zaključuje se u saopštenju Pokrajinskog odbora DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: