Putin na Krimu: Zajedno smo jači

Pravo sa vojne parade u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin otišao je u Sevastopolj na Krimu, kako bi prisustvovao tamošnjem obeležavanju Dana pobede

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

13:00

Default images

Ovo je prva Putinova poseta Krimu otkako je 21. marta potpisao dokument kojim se to poluostrvo i grad Sevastopolj pripajaju Ruskoj Federaciji.

Do posete dolazi u trenutku kada raste napetost između Zapada i Rusije zbog situacije u Ukrajini i nastavka smrtonosnih sukoba na istoku te zemlje.

Putin je pozdravio danas povratak Krima Rusiji kao, kako je rekao, istorijsku istinu, tokom prve posete poluostrvu od kada ga je Moskva pripojila u martu.
Foto: Beta, AP
"Godina 2014. će ući u istoriju, kao godina kada je narod koji ovde živi čvrsto odlučio da bude zajedno s Rusijom, što potvrdjuje njegovu lojalnost istorijskoj istini", poručio je Putin okupljenima u luci Sevastopolj. "Mnogo toga ostaje da se uradi, ali ćemo prevazići sve teškoće, jer smo zajedno. A to znači da smo još jači", dodao je ruski predsednik, prenosi Frans pres.

U okviru posete Krimu, Putin je nešto ranije obišao brodove u luci Sevastopolj.

Ruska državna televizija uživo je prenela snimak Putina, koji na belom brodiću prolazi ispred 10 brodova u luci, zaustavljajući se ispred svakog od njih, čestitajući vojnicima Dan pobede, preneo je Frans pres.

Putin je otputovao na Krim uprkos porukama zapadnih zvaničnika da bi to bilo štetno. Nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak ocenila da bi bila "šteta da 9. maj bude iskorišćen u kontekstu tenzija".

"Deveti maj je neverovatno važan dan vezano za pobedu nad nacionalsocijalizmom ... Ja, lično, bila sam u Moskvi pre četiri godine za 9. maj, jer mi je bilo važno da pokažem da smo razumeli istoriju", rekla je nemačka kancelarka.

Putin je prethodno bio na tradicionalnoj vojnoj paradi u Moskvi, na kojoj nije direktno govorio o Ukrajini, ali je rekao da se danas "jasno oseća šta znači biti u svojoj domovini i koliko je važno braniti njene interese".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: