Sukobi i protesti u Sarajevu

Protesti oko 200 građana iz čitave BiH, u poslepodnevnim satima su eskalirali kada su nezadovoljni građani krenuli prema zgradi Većnice.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 09.05.2014.

10:21

Default images

U pokušaju da ih spreči, policija se sukobila s demonstrantima, javio je portal Klix.ba. Građani su se nakon toga okupili ispred Većnice, prenela je Fena.

Oko stotinu demonstranata propratilo je zvižducima dolazak zvanica na svečano otvaranje Većnice.

Učesnici protesta u Sarajevu, koji su stigli peške iz mnogih gradova Federacije BiH, razišli su se ispred Parlamenta FBiH gde su tražili ostavku entitetske vlade zbog lošeg socijalnog i privrednog stanja, ali su se okupili ispred Gradske većnice koja je večeras otvorena u nadi da će tamo naći političare koji će ih saslušati.

Sarajevska Većnica večeras je, 22 godine nakon što je zapaljena, i 18 godina nakon početka obnove, ponovo otvorila svoja vrata na radost gradjana Sarajeva, ali i svih onih kojima su tekovine civilizacije svetinja.

Fascinantna aula obnovljene Većnice bila je dupke puna zvanicama iz zemlje, ali i iz sveta.

Program svečanog otvaranja počeo je Himnom BiH i Odom radosti, u izvodjenju Sarajevske filharmonije, a nastavlja se gala prijemom gradonačelnika za oko 300 gostiju u svečanoj sali.

Dok zvanice prisustvuju svečanom otvaranju Većnice, spolja dopiru povici "lopovi, lopovi" i "ostavke, ostavke", koje uzvikuju demonstranti okupljeni preko puta zgrade.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da otvaranje Većnice predstavlja pobedu dobra nad zlom.

"To je pobeda antifašizma nad fašizmom, života nad smrću, veliki dan za Sarajevo i BiH", rekao je on.

Dopredsedavajući Veća ministara BiH Zlatko Lagumdžija čestitao je gradjanima Sarajeva i BiH otvaranje Većnice.

"Ovo je simbolični čin, nadam se da će Većnica uskoro zaživeti", poručio je on.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prisetio se prvih dana obnove Većnice pre 18 godine i toga da su i tada zajedno radili bosanski i evropski stručnjaci.

"I danas su ovde Austrija, Španija, Evropska unija i drugi. Ovo je, ipak, najlepši simbol grada", izjavo je Incko.

Nakon što je zapaljena 1992. godine, Većnica je obnavljana 18 godina, u šta je uloženo oko 12 miliona evra.

Protesti su inače počeli simbolično u pet do 12, na Dan Evrope i pobede nad fašizmom. Iako ih je na početku protesta bilo par stotina, sada se njihov broj povećava, kako vreme prolazi, a demonstranti kažu da neće odlaziti ni tokom noći kako bi ukazali na nemar Vlade FBiH, čiju vanrednu sednicu i ostavku traže.

Građani sa skupa poručuju da su ih glad, prazan stomak, nemaština, zatvorene firme, a najviše nepravda i pljačke političara koji otimaju njihovu imovinu i zatvaraju firme, izveli na ulice kako bi ih konačno skinuli sa vlasti, pišu lokalni mediji.

Današnji protest pokrenuli su aktivisti i učesnici plenuma gradjana iz nekoliko gradova u FBiH, izrasli iz protesta u federaciji, koji su počeli pre tri meseca, sa socijalnim zahtevima ali i zahtevima za smenom federalne i kantonalnih vladi, od kojih su neke podnele ostavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: