Ban uzpozorava zbog Ukrajine

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je danas da bi situacija u istočnoj Ukrajini mogla "brzo da izmakne kontroli".

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

19:54

Default images

U saopštenju koje je izdao njegov portparol navodi se da je generalni sekretar "duboko zabrinut" zbog nastavka nasilja u istočnom delu Ukrajine i da naglašava da treba "po svaku cenu izbegavati vojne akcije".

Ban je pozvao sve strane da se "uzdrže od svakog nasilja, zastrašivanja ili provokcije i da se trude da smire tenzije".

Generalni sekretar je ponovio da sve strane treba da se drže obaveza preuzetih Ženevskim sporazumom, čiji je cilj da dovede do smirivanja tenzija u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti pokrenule su danas operaciju protiv separatista u Slavjansku, uporištu proruskih pobunjenika na istoku, u kojoj je poginulo najmanje dvoje pobunjenika.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odmah je osudio tu akciju kao "zločin", a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da je ruska vojska započela vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom, zbog zaoštravanja situacije na jugoistoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: