Bliži se mala matura

Kraj prolećnog raspusta za đake osmog razreda znači i sve skorije polaganje završnog ispita.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

18:06

Default images

Malu maturu polagaće od 16. do 18. juna, a svi zadaci će biti nepoznati. Mesec dana ranije , 9. i 10. maja biće održano i probno testiranje. I ove godine ima više slobodnih mesta nego budućih srednjoškolaca.

Da je na kraju najteže, najbolje znaju budući srednjoškolaci. Bez obzira na to da li su skloni vrednom ili kampanjskom radu, osnovnu školu će završiti tek kada pokažu šta su naučili. Nikola će za manje od dva meseca polagati prvi ispit u životu.

"Uvek postoji neka nervoza, trema, strah... Ove godine ima i taj jedan dodatni test pa unosi više nervoze nego inače normalan prijemni. Dali su nam suviše predmeta, to barem mi mislimo, i mislimo da je to sve vrlo nepotrebno. Slažem se treba znati osnove gradiva , ali mislim da je preobimno", kaže učenik Nikola Ristić.

Da će sva deca koja hoće da se upišu u srednju škola moći da nastave školovanje pobrinula se i prosta matematika: za 69.530 osmaka u srednjim školama ima 77.953 slobodna mesta.

"I ove godine imamo konstantno smanjenje broja dece. kako svršenih srednjoškolaca, tako će biti sigurno smanjen broj upisanih u srednje škole. Sigurni smo da ovim konkursom neće biti zadovoljni, neće biti ispunjene sve želje svakog roditelja i svakog deteta, ali pošto se radi o prosveti, koja je živ organizam, Ministarstvo prosvete je voljno da izađe u susret svima da nijedno dete ne ostane neupisano", ističe ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Pitanja sa završnog ispita unapred će biti poznata samo onima koji na njima rade.

"Što se tiče štampanja i distribucije testova, ove godine će se sve to raditi na jednom mestu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta i obrazovanja, u instituciji koja se bavila pripremom testova i zbirki. Tu ćemo odštampati sve testove, iz Zavoda će biti distribucija ka školskim upravama organizovano uz asistenciju i ove godine pripadnika MUP", kaže Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra.

Pored matematike i jezika, ove godine će se prvi put polagati i kombinovani test. Budući srednjoškolci će prvi put rešavati potpuno nepoznate zadatke. Završni test polagaće se od 16. do 18 juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: