Izrael obustavlja mirovne pregovore

Izraelski bezbednosni kabinet odlučio je danas da obustavi mirovne pregovore sa Palestincima, javljaju izraelski mediji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

17:33

Default images

Izraelski bezbednosni kabinet odlučio je danas da obustavi mirovne pregovore sa Palestincima kao odgovor na sporazum o pomirenju Palestinske oslobodilačke organizacije predsednika Mahmuda Abasa sa islamističkim pokretom Hamas, javili su izraelski mediji.

Prema navodima koje su izraelski mediji objavili posle šestočasovnog sastanka bezbednosnog foruma, Izrael će, takođe, nametnuti ekonomske sankcije Palestinskoj upravi, koja ima ograničenu samostalnu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom kontrolom.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua nije želeo da komentariše medijske navode, prenosi Rojters.

Premijer Netanijahu izjavio je ranije da jučerašnji sporazum o pomirenju dva palestinska pokreta znači da je palestinski predsednik Abas izabrao "Hamas, a ne mir", prenosi AFP, uz podsećanje da se Hamas, koji vlada Gazom, protivi mirovnim pregovorima sa Izraelom.

U međuvremenu, Evropska unija pozdravila je danas sporazum o pomirenju koji su su juče postigla dva rivalska palestinska pokreta, ali je istakla da mirovni pregovori sa Izraelom ostaju prioritet.

"Glavni prioritet EU je da se sadašnji pregovori nastave posle 29. aprila", rekao je portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, govoreći o krajnjem roku za posredničke napore na čelu sa SAD u cilju postizanja mirovnog sporazuma između Palestinaca i Izraelaca, navodi francuska agencija.

Portparol Eštonove Majkl Man rekao je da je sporazum o pomirenju između palestinskih pokreta "važan element za jedinstvo buduće palestinske države i za postizanje dvodržavnog rešenja (sa Izraelom)".

Man je kazao i da EU pomno prati razvoj događaja i razmatra "detalje sporazuma i njegove primene".

Izrael je juče otkazao planiranu rundu mirovnih pregovora sa Palestincima ubrzo pošto je u Gazi postignut dogovor o pomirenju palestinskih rivalskih pokreta, preneo je Rojters.

"Izrael je otkazao večerašnji sastanak", saopštio je juče kabinet izraelskog premijera Netanijahua, ali nije naveo razloge za to.

Jučerašnji dogovor Fataha i Hamasa predviđa formiranje vlade nacionalnog jedinstva u roku od pet nedelja i održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora za šest meseci.

Pomirenje Fataha, koji vlada delovima Zapadne obale i Hamasa, koji vlada Gazom, okončaće višegodišne podele medju Palestincima.

Sa druge strane, analitičari ocenjuju da bi to moglo da osujeti mirovne pregovore Palestinaca sa Izraelom jer Hamas u načelu odbija pregovore sa Tel Avivom koji pak Hamas smatra terorističkom organizacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: