Završena rasprava o zakonima

Poslanici su večeras završili načelnu debatu o novom zakonu o ministarstvima i izmenama Zakona o vladi, čije je usvajanje preduslov za izbor nove vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

15:11

Default images

U Skupštini Srbije sutra će biti pauza, a u subotu, 26. aprila parlamentarci će razmatrati amandmane na te zakone, a potom se očekuje i njihovo usvajanje kako bi u nedelju, 27. aprila bila izabrana vlada.

U toku današnje debate poslanici vladajuće SNS i stranaka koje su njeni budući koalicioni partneri istakli su da je predlog da nova vlada ima 16 ministarstava racionalan i da će omogućiti da vlada bude efikasna.

Na početku sednice, kojoj predsedava novoizabrana predsednica parlamenta Maja Gojković, poslanici su ubedljivom većinom odbili predlog DS-a da se po hitnom postupku na dnevni red stavi odluka o ukidanju solidarnog poreza.

Većina poslaničkih grupa u Skupštini Srbije najavila je podršku zakonskim predlozima, uz obrazloženje da novi propisi doprinose efikasnosti i uštedama.
Podršku su najavili Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara i Nova Srbija, dok pojedine opozicione stranke nastoje da na sadržaj zakona utiču amandmanima i najavljuju glasanje protiv ovog zakonskog predloga.

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović rekao je vlada čije se foriranje očekuje nije drastično manja od svih vlada u modernijoj istoriji i podsetio da je Vlada Mirka Cvetkovića imala samo jedno ministarstvo više, i to ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Stefanović je kritikovao formiranje i osnivanje novog republičkog sekretarijata za javne politike, koje, kako tvrdi, služi da bi se neko "uhlebio". On je to novo telo okarakterisao kao "kao organ vrlo čudnog imena i vrlo čudnih nadležnosti".

Upitao je vladajuću većinu i zašto u novoj vladi nema ministarava za Kosovo i Metohiju.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je dobro to što vlada ima manje ministarstava, ali da je od broja ministarstava bitnije kako će ona raditi, jer kako je ocenio, najskuplje je ono što loše radi.

"Vidim da u ovoj Vladi nema ministarstva za krupne provizije i za nedostatak dokaza, to mi je jako drago", kazao je Čanak, koji nije precizirao kako će se njegova stranka izjasniti prema zakonima.

LSV je na izborima nastupila na zajedničkoj listi sa Novom demokratskom strankom.

Odgovarajući Čanku, ovlašćeni predlagač SNS Veroljub Arsić, koji je predstavio zakone, rekao je da je šef poslanika LSV pomenuo neke stvari na koje je SNS spremna. "Šta god da je dolazilo iz redova opozicije, a bilo dobro i pobosljašavalo zakone, mi smo prihvatili. Uvek smo prihvatali dobronamerne sugestije bez obzira da li dolaze od onih koji ne podržavaju vladu“, rekao je Arsić.

Cilj novog zakona o ministarstvima i o vladi je, kako je rekao predlagač Veroljub Arsić, da Srbija dobije efikasnu i racionalnu vladu, najmanju u novijoj istoriji, ističući da političari treba po strani da ostave svoje ambicije i da brinu kako zemlju da izvuku iz krize. Zbog ekonomske situacije u kojoj se Srbija nalazi oni koji se bave politikom treba da prestanu da se bave svojim ambicijama, već da imaju na umu kako da izvuku zemlju iz krize i zato su potrebne ozbiljne strukturne reforme, a ovi zakoni su preduslov da se te reforme sprovedu”, rekao je Arsić.

Arsić je ukazao da su u proteklom periodu do 2012. godine “postojali razni zakoni o vladi i ministarstvima”, a “najčudnije je bilo to što kao da to nisu bile vlade koje treba da rade u interesu građana, već da su zakoni donošeni zbog toga da bi se nečija političke ambicija i želja ostvarile”. Zato su, kako smatra, postojale situacije da se nadležnosti ministarstava prepliću i da prebacuju odgovornost jedni na druge, a vlade nisu funkcionisale u punom kapacitetu i interesu građana.

Da su predloženi zakoni kvalitativan pomak nabolje, smatraju i u SPS, pa je tako zamenik šefa poslaničke grupe SPS Djorđe Milićević rekao i da će benefit od politike koja će dovesti do formiranja male, efikasne i odlučne vlade osetiti građani. "Definitivno ovi predlozi nisu politička proklamacija i odraz političkog trenutka, već dobar, održiv i funkcionalan model kojeg treba da se pridržava svaka buduća Vlada Srbije, a ne da se pristup prilagođđva koalicionim sporazumima", rekao je Milićević.

Opoziciona poslanička grupa Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije podnela je amandman na Zakon o ministarstvima kojim se predviđa osnivanje posebnog Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Narodna poslanica DS Gordana Čomić navela je da zaštita životne sredine i poljoprivreda čine 75 odsto pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji i da zato ta ministarstva treba razdvojiti.

Poslanička grupa DS takođe se protivi ukidanju Uprave za rodnu ravnopravnost i predlaže da u savetima koje osniva Vlada Srbije najmanje 30 odsto članova bude slabije zastupljenog, ženskog pola.

Čomićeva je rekla da se u predlogu Zakona o Vladi i Zakona o ministarstvima ne naziru strukturne reforme, jer nije navedeno u čijoj je nadležnosti pitanje preduzeća u restrukturiranju.

Ocenila je i da nije rešen problem preplitanja nadležnosti ministarstava.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić je pre početka sednice novinarima rekao da je vladu sa 16 ministarstava "formirao život" i da tako koncipirana izvršna vlast proističe iz potrebe da se u najvećoj mogućoj meri racionalizuje trošenje sredstava iz budžeta.

"Vodila nas je ekonomičnost, racionalnost, kompaktnost i potreba da se vlada ponaša po sistemu spojenih sudova i da se zna ko šta radi i ko je za šta odgovoran", rekao je Babić.

Kaže da je došlo do prirodnog sažimanja resora, tako da u novoj vladi neće biti mešanja i dupliranja nadležnosti, jer tako izostaje i odgovornost.

Babić je dodao da je SNS ostala pri predizbornom obećanju da će javna preduzeća biti izmeštena iz ministarstava, tako da će u budućoj vladi sva ta preduzeća, umesto pod kapu resornih ministarstava, biti stavljena u nadležnost Ministarstva privrede.

Odgovarajući na pitanje zašto u novoj vladi neće biti ministarstva za Kosovo i Metohiju, Babić navodi da će o građanima u Pokrajini brinuti cela vlada.

"Što se tiče odnosa prema Kosovu i Metohiji, za SNS i predlagača Zakona o ministarstvima on je u skladu sa Ustavom i Briselskim sporazumom, koji želimo da implementiramo u punom kapacitetu", kazao je Babić.

Obrazlažući zbog čega u novoj vladi nema ministarstva za Kosovo i Metohiju, on je kazao da je predlagač bio vođen ekonomičnošću i naveo da i kada je postojalo to ministarstvo sredstva namenjena građanima u Pokrajini nisu stizala do njih.

"Bitno je da to što je namenjeno ljudima na Kosovu i Metohiji do njih i stigne", rekao je Babić.

Šef poslanika SNS nije precizirao da li će biti kancelarije za KiM i dodao je da će sve biti definisano do nedelje, kada nova vlada treba da bude izabrana u Skupštini Srbije. U prethodnoj vladi postojala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju koju je vodio ministar Aleksandar Vulin, koji je zatim posle rekonstrukcije vlade postao ministar bez portfelja zadužen za Kosovo.

SNS sa demokratama i ZZS o političkom poštenju

Kada se činilo da će prvi dan novog skupštinskog saziva proteći u pomalo dosadnoj afmosferi, debata o zakonima neophodnim za izbor vlade dovedena je skoro do „usijanja“ polemikom poslanika SNS sa kolegama iz DS i ZZS, koju su inicirali novoizabrani poslanik naprednjaka Aleksandar Martinović i poslanik ZZS Dušan Petrović na temu „političkog poštenja i nepoštenja“.

U raspravi o izmenama Zakona o vladi i Predloga zakona o ministarstvima jedna od dominantnih tema bila je poljoprivreda, pa je Petrović upitao zašto ministri iz SNS, koji su dve godine bili na vlasti, nisu ništa učinili da se situacija u tom sektoru poboljša, na šta mu je Martinović odgovorio da je politički nepošten, jer je i sam Petrović bio baš ministar poljoprivrede.

"Vi ste gospodine Martinoviću 4. jula 2012. godine, na Dan nezavisnosti SAD, otišli kod (Aleksandra) Vučića, do tada ste bili kod (Vojislava) Ssešelja i vi pričate o političkom poštenju. Šta sam radio radio sam, ono što sada pitam vladu je što ne radi dalje“, odgovorio mu je Petrović.

U debatu se uključio i poslanik DS Borislav Stefanović koji je Martinovića „podsetio“ na njegovu izjavu da „između (Borisa) Tadića i Tomislava (Nikolića) nema susttinske razlike i da su njih dvojica lice i naličje izdajničke politike“.

"Možete da kažete da nismo dobro radili, ali ste vi dve godine na vlasti, pa zasučite više rukave, a ne da nam držite predavanje o parlametnarizmu“, poručio je Stefanović.

Posle pominjanja 4. jula, Martinović je rekao da nije razumeo suštinu diskusije o tom datumu i odgovorio da "verovatno i danas plaća političku cenu zbog nekih izgovorenih reči, ali da se ne plaši da kaže da je pogrešio“.

"Vi koji nekome spočitavate političku prošlost, vi veliki evropejci i demokrate, kako vam ne smeta da svuda gde je SRS prešao cenzus u vojvođanskim opštinama sa njima sklapate koalicije da biste sačuvali vlast“, rekao je Martinović.

Pomoć stranačkom kolegi pružio je i šef poslaničkog kluba naprednjaka Zoran Babić ocenivši da je velika razlika između razgrađivanja i spajanja.

"SNS spaja, a ako ćemo se hvatati stenograma, hajde da vidimo šta je Stefanović izrekao na primer o Vuku Jeremiću ili šta je rekao o Borisu Tadiću, koji ga je podigao na politički pijedestal. Ja lično, i SNS, smo spremni i otvoreni za sve ljude u Srbiji, za one koji se nisu ogrešili o zakon, koji su bili u nekim strankama ili nisu bili - pristojno je i normalno pružiti ruku, oprostiti i sa istim programom krenuti napred“, rekao je Babić.

On je demokratama poručio da vode računa o njihovim strankama i da puste da SNS vodi Vučić, da sprovodi politku koju želi i da stvara prijateljstva sa onima koji žele prijateljstva.

Replicirao je Petrović objasnivši da nije govorio ni o SRS ni o SNS, već o Martinovićevom iskazu da ja politički nepošten.

"I to je činjenica, ne pitam ja vas o navodnjavanju, već ministre poljoprivrede i predsednika vlade, jer imam pravo da to činim, a vi mi prebacujete što to radim - vi predajete na Pravnom fakultetu i učite studente o demokratiji“, rekao je Petrović Martinoviću.

Iako je predsedavajući sednicom pokušao da prekine polemiku, Stefanović je insistirao da još jednom dobije reč i pošto mu je udovoljeno, poručio Martinoviću: "Ne treba se stideti promene u životu, niko vas neće stigmatizovati zbog toga, ali nije lepo da nam kažete - vi ste upropastili sve, a vi koji ste nosili bedževe i pidžame niste. Sedi vam ovde Radomir Nikolić pa objasnite njemu kako ste tako mogli da govorite o njegovom ocu“.

"Šta je više unizilo skupštinu, glasanje iz Bodruma ili dolazak u pidžami“, upitao je potom Babić i dodao da su građani misljenje o toj politici dali 16. marta, ali da to izgleda nekima nije bilo dovoljno, pa se sada "meri dlaka u jajetu“. To je opet izazvalo Stefanovića da replicira i upita "kako se meri dlaka u jajetu", poručivši Babiću da nije u redu što neće da kaže pomoću koje se sprave to radi.

O prazniku 4. juli imao je šta da kaže i poslanik SNS Marjan Rističević. "Ovde se 4. juli pominje kao neki američki praznik i (Ivo) Andrić, koji je bio poslanik i sedeo u ovoj sali, se prevrće u grobu zbog toga. To je i naš praznik, 4. juli je bio i Dan borca, praznik velike države koja je zbog interesa stranih država uništena“, rekao je on.

Posle više insistiranja predsedavajućeg, rasprava je vraćena na tačke dnevnog reda.
Foto: Tanjug
Skupština je konstatovala da je prestao mandat poslanicima koji su prethodno podneli ostavku na tu funkciju - mandataru za sastav vlade Aleksandru Vučiću, predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću, generalnom sekretaru Skupštine Srbije Jani Ljubičić i poslaniku DS Miodragu Stojkoviću.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, ako poslaniku na ovaj način prestane mandat, taj mandat pripada političkoj stranci sa čije je liste poslanik bio izabran. Nova Vlada Srbije imaće 16 ministarstava:

  1. Ministarstvo finansija
  2. Ministarstvo privrede
  3. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine
  4. Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture
  5. Ministarstvo rudarstva i energetike
  6. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
  7. Ministarstvo pravde
  8. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
  9. Ministarstvo unutrašnjih poslova
  10. Ministarstvo odbrane
  11. Ministarstvo spoljnih poslova
  12. Ministarstvo prosvete i nauke
  13. Ministarstvo zdravlja
  14. Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja
  15. Ministarstvo omladine i sporta
  16. Ministarstvo kulture i informisanja
Oèekuje se da SPS u novoj vladi ima tri ministra (Foto: Tanjug)
Kako se navodi u obrazloženju predloženog Zakona o ministarstvima, zbog racionalnije organizacije poslova državne uprave i smanjenja javnih rashoda predviđen je prestanak rada određenih organa državne uprave, odnosno jednog organa u sastavu ministarstva i pet kancelarija.

Tako će Ministarstvo privrede preuzeti nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i novoformiranu Kancelariju za brze odgovore.

Ministarstvo pravde preuzeće nadležnosti Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Međunarodnim tribunalom u Hagu, aMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave nadležnosti Uprave za digitalnu agendu.

Ministarstvo spoljnih poslova preuzima nadležnosti Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, dok novoustanovljeni Republički sekretarijat za javnu politiku preuzima nadležnosti i zaposlene Kancelarije za regulatornu reformu i analizu efekata propisa.

Izmenama Zakona o vladi predviđeno je da premijer može da osnuje savete za ekonomski razvoj, za državne organe i javne službe, kao i druge savete čiji se sastav određuje aktom o njegovom osnivanju.

Ranije je bilo predviđeno da ti saveti imaju najviše po pet članova. Kako se navodi u zakonu, predloženo rešenje zasnovano je na potrebi da se pri određivanju sastava savetodavnih tela u obzir uzmu specifične potrebe za odabirom stručnih lica koja bi činila sastav svakog tela i da ukupan broj, pored zahteva kompetentnosti, zadovolji i zahteve racionalnosti i efikasnosti u radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: